Музеят във Флоренция, в който се съхранява статуята на Давид

...
Музеят във Флоренция, в който се съхранява статуята на Давид
Коментари Харесай

Училище в САЩ уволни директор заради урок с порнографската статуя на Давид на Микеланджело

Музеят във Флоренция, в който се съхранява статуята на Давид на Микеланджело, предложения учители и възпитаници от учебно заведение във Флорида да го посетят след скандал поради урок по изкуство, написа БиБиСи.

 

Директорът на учебното заведение напусна след тъжба по отношение на час по изобразяване в шести клас, който включвал изображение на статуята.

Родител се оплаква, че изображението е порнографско.

 

Сесили Холберг, шеф на Galleria dell'Accademia, към този момент насочи поканата към класа. Тя сподели, че шефът би трябвало да бъде " награден, а не осъден ". " Да приказваме за Ренесанса, без да покажем Давид, безспорна икона на изкуството и културата и на този исторически интервал, няма безусловно никакъв смисъл ", разяснява Холберг.

 

Спорът стартира, когато съветът на Tallahassee Classical School - учебно заведение в столицата на щата Флорида - притиска директорката Хоуп Караскила да подаде оставка, откакто трима родители се оплакват от урок, включващ фотография на 5,17 метровата мраморна скулптура, основан от Микеланджело сред 1501 и 1504 година

 

Статуята, една от най-известните в западната история, изобразява библейския Давид, който отива да се бие с Голиат, въоръжен единствено с прашка и своята религия в Бог.

 

Съобщава се, че бордът е притиснал Караскила, защото родителите настояват, че не са известени авансово, че ще бъде показано голо тяло, като единият родител назовава статуята " порнографска ".

Инцидентът провокира неразбиране измежду флорентинци и специалисти по ренесансово изкуство.

 

Давид е шедьовър на италианския Ренесанс и знак на хуманистични полезности. Изложен е в Galleria dell'Accademia от 1873 година

 

Холберг разяснява, че е " изумена ", заявявайки, че да мислиш, че статуята на Давид може да се смята за порнографска, значи освен недоумение на Библията, само че и самата западна просвета.

 

" Не мога да допускам, че това в действителност се случва, изначало си помислих, че е подправена вест, толкоз необикновено и неуместно ".

 

" Трябва да се прави разлика сред голота и порнография. В Давид няма нищо порнографско или нападателно, той е младо момче, пастир, който даже съгласно Библията не е имал облекла, а е желал да отбрани народа си с това, което има. "

 

Кметът на Флоренция Дарио Нардела също кани учителя, който е посочил на учениците облика на Давид на Микеланджело, да посети града и неговите творби на изкуството.

 

" Да се бърка изкуството с порнографията е просто неуместно. Изкуството е цивилизация и тези, които го преподават, заслужават почитание. "

В изявление за онлайн списание Slate Барни Бишоп, ръководител на учебното настоятелство, разяснява, че предходната година шефът е изпратил уведомление до родителите, предупреждавайки ги, че учениците ще видят Давид на Микеланджело, само че това не е направено тази година.

Той назова това " впечатляваща неточност " и сподели, че " родителите имат право да знаят всякога, когато на детето им се преподава противоречива тематика или картина ".

 

Според флорентинския историк на изкуството и декан на Университета за чужденци в Сиена Томазо Монтанари сходно отношение е " смущаващо ".

 

" Първо идва ужасът от неналичието на просветителна независимост, защото тя не би трябвало да бъде ограничавана или манипулирана от фамилиите ", сподели Монтанари.

 

" От друга страна, от културна позиция, западният свят има наклонност да свързва фундаментализма и цензурата с други общества, вярвайки, че има способността да популяризира демократични идеали по целия свят. Но това културно оттегляне ясно акцентира съществуването на фундаменталистки възгледи и на Запад. "

 

Въпреки че няколко родители и учители възнамеряват да стачкуват против оставката на Караскила на съвещанието на учебния съвет, тя не е сигурна, че ще одобри работата назад, даже в случай че й бъде препоръчана.

" Имаше такива несъгласия и такива катаклизми ", сподели тя в изявление за Асошиейтед прес. " Наистина би трябвало да се замисля дали това в действителност е най-хубавото. "

 

Обратно във Флоренция, Холберг означи: " От величествени скулптури до очарователни фонтани и картини, Италия е претъпкана с творби на изкуството, освен в музеите, само че и във всички нейни градове, площади и улици, като някои включват голи фигури. Това прави ли го порнография? Трябва ли цели градове да бъдат затворени поради художествените изображения на човешката форма? "
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР