Музеят „Роден в Париж отвори отново врати след три месеца

...
Музеят „Роден в Париж отвори отново врати след три месеца
Коментари Харесай

Над 4 млн. евро са очакваните загуби за музея "Роден" заради пандемията

Музеят „ Роден " в Париж отвори още веднъж порти след три месеца карантина и управата обмисля по какъв начин да изпълни още веднъж касите след регистрираните загуби поради пандемията. Ключ към казуса е дал самият ваятел приживе.

​Това е един от най-посещаваните музеи на френската столица. Всяка година тук идват над половин милион души. 75% от посетителите са чужденци, 25 на 100 то тях американци.

Директорът на музея Катрин Шевейо описа, че упованията им за чужденци не са високи. Но музеят се самофинансира, както е изискал самият Роден. Той е дал на държавното управление освен сбирката си, материалите си, само че и авторските права. Кризата с COVID-19 ще докара до обилни финансови загуби - към 4 милиона и 400 хиляди евро.

Според закон от 80-те години музеят може да продаде до 12 копия, които в действителност са истински творби. Ето за какво множеството известни произведения като " Мислителят ", да вземем за пример, към този момент не може да се отливат, само че това не важи за други. Вече са продадени седем копия на " Вратите на пъкъла ". Преди 4 години бронзова Афродита е продадена за 1 милион евро на частен колекционер.

От институцията са се обърнали към правилните си фенове. Отворена е платформа за дарения.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР