Музеят на изкуствата в Париж – Лувър е официално открит

...
Музеят на изкуствата в Париж – Лувър е официално открит
Коментари Харесай

На този ден: Лувърът е официално открит за посещения

Музеят на изкуствата в Париж – Лувър е публично открит за визити
Прочетете още
Лувърът е най-големият народен музей на Франция и е най-посещаваният музей в света с 9,3 млн. гости за 2013 година

Сградата, която в предишното е била първо военно барикада, а след това кралска резиденция, е ситуирана в центъра на Париж, сред река Сена и улица Риволи.

За първи път е отворена като музей на 8 ноември 1793 година, по време на Френската гражданска война. В музея, на повърхност от 60 600 квадратни метра, са ситуирани съвсем 35 000 предмети от праисторическата епоха до 19 век.

Първият палат на това място е повдигнат от Филип II през 1190 като цитадела, защитаваща Париж от набезите на викингите. Шарл V го трансформира в кралска резиденция, само че по времето на Франсоа I и Анри II е опустошен и още веднъж повдигнат. Основите на първичното барикада през днешния ден могат да се видят под Залата на кариатидите.

Завършването на оставащата част от двореца е стартирано през 1546 и е в ренесансов жанр. По това време кралската резиденция се мести в Тюйлери. Голямата изложба е издигната по времето на Анри IV и е с дължина над една миля, достигайки 100 фута широчина. Анри IV поставя начало на традицията в двореца да се канят именити художници и занаятчии, които да работят по долните етажи на постройката. Клод Перо (1665 – 1680) построява източното крило.

През 1674 година кралската резиденция се мести във Версай и в Лувъра се обитават Френската академия на науките и Кралската художествена академия. При ръководството на Наполеон III дворецът към момента се достроява. Работата по ново крило на музея продължава до 1878 година Архитектурата на постройката е оценена като класическа в най-величествена и самоуверена форма.

Втора международна война: основан е медал Победа



Орден „ Победа “ е бил най-висшето военно отличие в Съюз на съветските социалистически републики и един от най-редките ордени в света. Връчван е единствено на генерали и маршали за извънредно огромни заслуги към Червената войска.

В историята е бил връчван 20 пъти на 13 пълководци (в това число и 5 чуждестранни), с едно отменяне – на Леонид Брежнев в края на съществуването на Съветския съюз. Последният умрял притежател на медал „ Победа “ е Михай I на 5 декември 2017 година

За последно е присъден на Тито на 9 септември 1945 година

Създаден е Народен парк Вихрен (сега Национален Парк Пирин) за запазване на горските масиви



Национален парк „ Пирин “ обгръща по-голямата част от планината Пирин, ситуирана в Югозападна България. Национален парк „ Пирин “ е един от трите национални парка в Република България. Другите два са Рила и Централен Балкан. Паркът заема забележителна част от планината Пирин. В исторически проект границите и размерът на националния парк са претърпели доста промени.

Народен парк Вихрен е основан на 8 ноември 1962 година за запазване на горските масиви, ситуирани в най-високите елементи на планината. Паркът имал повърхност от към 6200 хектара, което е дребна част от днешната му територия. През 1974 година с декрет на министерството на горите той е преименуван на Народен парк Пирин, а територията му е доста увеличена.

Отделна дирекция, която дава отговор за опазването и развиването на парка, е основана през 1979 година Седалището на тази дирекция е в град Банско. За Национален парк е разгласен през 1998 година след основаването на Закона за предпазените територии в Република България. Територията на националния парк е 40 332,4 хектара. Управлението на парка, откакто той приема статута на Национален парк, е задача на Министерството на околната среда и водите.

Националният парк граничи с общините Гоце Делчев, Банско, Разлог, Симитли, Кресна, Струмяни и Сандански.
В рамките на националния парк се намират два естествени резервата – Баюви дупки - Джинджирица, който е един от най-старите резервати в България, и резерват Юлен. Резерват Баюви дупки – Джинджирица е част от мрежата на биосферните резервати по програмата „ Човек и биосфера “ на ЮНЕСКО.

През 1983 година паркът е разгласен за една от териториите от международно значение, които се намират в Европа.

Стартира излъчването на платената кабелна мрежа HBO



HBO е американска кабелна и сателитна телевизионна мрежа, филиал на медийната компания Time Warner. За първи път HBO стартира да излъчва на 8 ноември 1972 година в град Уилкс Баре. В Америка HBO е водеща платена ТВ мрежа, предлагаща базови и платени развлекателни ТВ канали за кабелни „ Direct-to-Home “ и „ MMDS “ платформи. Предаванията, създадени от HBO са закупени от повече от 150 страни.

HBO, дружно с останалите си канали и услугите си по поръчка, излъчват премиерни филми, истински продукции, извънредни събития, филми-класики, фестивални заглавия, както и заглавия от интернационалното и европейско кино. Централата на НBO CEE се намира в Будапеща, Унгария. Сред продукцията на HBO са и истински телевизионни сериали.
HBO е единият от двата най-големи телевизионни канала в Съединени американски щати, организиращи и транслиращи надпревари по бокс. Главният съперник на HBO в Съединени американски щати е телевизионният канал Showtime.

Състои се премиерата на американския анимационен филм " Робин Худ "



„ Робин Худ “ е заглавието на 21-вия анимационен филм на Walt Disney Studios. Режисьор е Волфганг Райтерман, а сюжетът е написан от Лери Клемънс и Кен Ендерсън. Филмът е номиниран за Оскар през 1974 година в категорията „ Оригинални песни “ за композицията „ Love “. Премиерата му се състои на 8 ноември 1973 година в Съединени американски щати.

От първите обществени прожекции събира приходи от почти 9,5 милиона $, а в резултат на повторните прожекции от 1982 година постъпленията в допълнение се усилват. Филмът се занимава с легендата за Робин Худ, като показва персонажите от обичайните предания като антропоморфни същества. Например Робин Худ е изобразен като лисугер, Мериан е лисица, Малкият Джон (Литъл Джон) – мечка и т.н.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР