Музей на татуировките отвори врати в рамките на традиционния Таtoo

...
Музей на татуировките отвори врати в рамките на традиционния Таtoo
Коментари Харесай

Музей разказва за зараждането на татуировките в България

Музей на татуировките отвори порти в границите на обичайния Таtoo Fest Sofia, който се организира този уикенд в зала Универсиада, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Експозицията включва специфични бои, печатни материали, остарели машинки, трансформатори, игли, и литература, която се е употребила от студията през 90-те години, когато необятно навлиза тази просвета.

„ Хората могат да видят разликата в технологията спрямо 1992-1993 година, когато започнахме. Много постоянно питат каква е разликата, – ами остарелият трансформатор е в пъти по-голям от настоящия като цигарена кутия, описа уредникът на събитието Емил Сапаревски. Той даде за образец, че на времето иглите са собственоръчно правени, а в този момент се купуват подготвени. Много принадлежности е трябвало да се стерилизират, в този момент се употребяват еднократно и се унищожават от специфични компании.

Бумът на татуировките навлиза през 1992 година, откакто Марио Янков се завръща от чужбина и в уличка против Военната академия открива първото в България професионално студио. В негова памет е отдаден тази година фестивалът, посочи Сапаревски.

Културата на татуировките към момента не е разбрана от обществото, само че няма нищо необичайно – няма потребност и да бъде разбирана от всички. Светът е пъстър, аз одобрявам това, че някой няма татуировки, уповавам се той да приема, че имам, гледа на този въпрос метафизичен Емил.

Направата на татуировки е безценен бизнес, а хубавите качествени татуировки са не по-малко от 100 лв.. Съветът на Емил е преди да се хвърлят хората към изрисуването – да прегледат, да обмислят модела, да проучат студията, с цел да не се оставят на непрофесионалисти. „ Не се доверявайте на правилото – един другар ми предложи, или с един статус във Facebook да решите при кого да отидете, предлагат им 500 имена, някои от които работят в кухнята на баба си “.

Сапаревски предлага още преди изработката на татуировката да се намерения дълго във връзка с дизайна им. Човек не би трябвало да се хвърля на непознати неща от интернет, като татуировката на Виктория Бекъм, да вземем за пример. Хубаво е да се показа дизайна с актьора в студиото, който ще направи самостоятелна схема. Чертежът ще се рисува, преправя, по този начин се стига до план.

„ Искам като някой си направи татуировка да живее с нея цялостен живот, да живее в мир със себе си и рисунката. А не след 3 години да си каже, че е трябвало друго, тогава няма гумичка обратно. Защото, татуировката е лична еднаквост, по този начин го одобрявам “, счита Емил Сапаревски

Наред с музея, посетителите на феста могат да видят и да си закупят от щандовете тениски, бои, машинки. Изложението е през днешния ден и на следващия ден в зала Универсиада. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР