Музеите и галериите протестират днес. Част от тях ще останат

...
Музеите и галериите протестират днес. Част от тях ще останат
Коментари Харесай

Музеи и галерии протестират

Музеите и галериите стачкуват през днешния ден. Част от тях ще останат затворени през целия ден, а други единствено за час. Причината - ниското финансиране на културните институции, планувано в бюджета за тази година.

„ Не убивайте българските музеи! “ е апелът, с който стачкуват работещите в институциите, проведени от националната федерация „ Култура “ към КТ „ Подкрепа “.

Работещите в бранша желаят нарастване с 50% на единния разходен стандарт за субсидирана численост на държавните музеи, изясни пред „ Хоризонт “ инж. Веселина Енева, зам.-директор на Националния политехнически музей, който през днешния ден остава затворен в символ на неодобрение.

„ В сегашния бюджет са заложени обидните 5 % нарастване на стандарта. За съпоставяне – минималната работна заплата се подвига с 9,23%. “

Средната работна заплата в музейната сфера сега е 832 лева

Ако настояванията на работещите в бранша не бъдат чути, те са подготвени на нов, ефикасен митинг на 3 март.

„ Принудени сме да пристъпим към тези дейности поради някои недомислени изявления на виновни фактори по време на разискванията на плана за бюджет в нашата област “, пишат от профсъюз „ Подкрепа “ и задават въпроси към ръководещите – какъв на практика модел за оцеляване ще предложат на музеите, галериите и библиотеките в случай, че нарастването в бюджета за тяхното развиване би било надлежно 5% и 9,2%; считат ли, че тези пари ще им стигнат даже единствено да бършат прахуляк на работните си места и по какъв начин с сходни решения бедността в културата ще остане в предишното.

От синдиката настояват, че допълните 12 милиона лв. за поддръжка на държавните културни институти са единствено за планове за музеите и галериите.

Музеят за християнско изкуство, ситуиран в криптата на храм-паметника „ Св. Александър Невски “, който е към Националната изложба, затвори през днешния ден за един час на обяд. Доц. Ралица Русева, завеждащ филиала, показа с болежка, че финансирането и сега е толкоз нищожно, че етикетите към експонатите в криптата, а това едни от най-древните икони в света въобще, са направени от самите музейни служащи с цветна хартия, купена от книжарницата. Освен това в криптата на щат, и то половин, работи единствено тя, а когато у нас дойдат делегации от чужбина – ръководещите ги водят ги водят там – в храм-паметника „ Александър Невски “ и в Музея за християнско изкуство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР