„Мутрите“ в здравеопазването нямат интерес от реформа и само обща

...
„Мутрите“ в здравеопазването нямат интерес от реформа и само обща
Коментари Харесай

Д-р Найденов: „Мутрите“ в здравеопазването нямат интерес от реформа

„ Мутрите “ в опазването на здравето нямат интерес от промяна и единствено обща политическа воля може да докара до смяна в системата. Това разяснява в изявление за Дарик радио неврохирургът доктор Емануил Найденов.

В началото на ноември той и екипът на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ направиха неповторима интервенция, като отстраниха голям еднокилограмов израстък от мозъка на пациент. 41-годишният Божидар беше изписан от болничното заведение тази седмица и му следва продължителна рехабилитация, за която фамилията има потребност от поддръжка.

В ефира на Дарик доктор Найденов прикани и за бързо създаване на национална детска болница, както и за повече човечност в връзките сред лекари и пациенти.

Д-р Найденов съпостави опазването на здравето ни с болен организъм, който страда с изключение на от хронично недохранване, и от доста паразити. „ Системата е хронично недофинансирана, само че не може пък въпреки това да финансираш една система, т.е. да ѝ подаваш храна, като знаеш, че в нейния храносмилателен тракт има паразити. Трябва да се отстраняват тези паразити “, сподели лекарят.

Статуквото в здравната система обслужва интереса на една група хора, без значение дали ще я назовем здравна олигархия или по различен метод, уточни още неврохирургът. И добави, че „ не може да се прави нова система със остарели мениджъри “.

Статуквото е устойчиво – то може да бута и държавни управления

„ Порочното положение също е устойчиво, то има механизми, които се борят против смяната – част от тези механизми са на управителни звена. Така, че тези „ мутри “ в опазването на здравето, които не е наложително да са някакви тъмни субекти с огромни мускули, само че те наложително са обвързани.

И сега е устойчиво, доста устойчиво – то може да бута държавни управления даже. Така че би трябвало да има политическа воля, тъй че всички сегашни и бъдещи политически сили би трябвало да реализират консенсус и тази политика да се употребява за опазване на здравето, а не противоположното – опазването на здравето в комфортни моменти да се употребява за политика “, сподели доктор Емануил Найденов.

По мотив гибелта на тригодишното дете в София, чиито родители обиколиха три столични лечебни заведения доктор Емануил Найденов разяснява: „ Трябва да осъзнаем нещастието на тези родители. Моите съболезнования за тях! “

„ Скъпи хора, всички имате деца, направете болничното заведение! “

Според него е прекомерно евентуално ще се окаже от експертизата, които се вършат сега, че се касае за т.нар.злокачествено протичане на пневмония, чието развиване в голям % е съдбовно. „ Другото – това, че един пациент обикаля в границите на един град сред няколко лечебни заведения, съгласно мен тук към този момент би трябвало да се замислим какво трабва да усъвършенства “, добави обаче той.

Неврохирургът прикани да не се влиза в непотребни борби кой и по какъв начин да строи детската болница, тъй като даже в Камбоджа имало такава и се обърна към всички забъркани: „ Скъпи хора, вие също имате деца – обединете се, разберете се! Просто в тази ситуация националният интерес изисква тази процедура да се форсира оптимално, не да приказваме за отмъщение. На какво, господин Борисов, желаете отмъщение? Знаете ли? Нека тези, от които зависи да тропнат по масата и да посочат за задача с приоритет това нещо да бъде построено.

3 900 лева коства пътеката, по която е осъществена неповторимата интервенция

Цената на клиничната пътека по здравна каса за интервенцията, която беше осъществена на пациента с голям мозъчен израстък е 3 900 лв., сподели доктор Найденов. Болницата и екипът са сложени в обстановка да оправдават разноските, направени за спасяването на 41-годишния мъж.

„ В западна Европа се прави оценка в границите на 25-30 хиляди евро. Не считам, че напъните, които сме вложили имат някаква цена. Факт е, че те имат цена обаче. Аз благодаря на управлението и на компаниите, които демонстрираха схващане за първия стадий от процедурата за задръстване на част от хранещите съдове на тумора, които направиха поклон “, сподели лекарят.

Призив за помощ за рехабилитацията на Божидар

Божидар е постоянен и се възвръща – през днешния ден доктор Найденов го е посетил и прикани всеки, който може да помогне за рехабилитацията му. „ И двамата със брачна половинка му са инвалиди. Винаги Божидар, въпреки и неработоспособен е работил и се е грижил за това семеайство, само че в този момент като се изключи че рехабилитацията е скъпа за фамилията, той е отвън строя. Ако всеки даде нещо малко, това семейство може да успее и да ни бъде един образец! “, сподели още лекарят.

Всеки, който има предпочитание, може да помогне на фамилията - дарителската сметка на Божидар е:

Дарителска банкова сметка в ООБ: Божидар Етрополски
BG16 UBBS 8448 4010 5014 13BIC / SWIFT: UBBSBGSF
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР