Мутациите при вирусите са нещо стандартно и се наблюдават постоянно.

Мутациите при вирусите са нещо стандартно и се наблюдават постоянно. ...

Шефът на Агенцията по лекарствата у нас огласи нежеланите реакции от ваксините срещу К-19

Мутациите при вирусите са нещо стандартно и се наблюдават постоянно. Новият щам е доста по-заразен, а това е сериозно предизвикателство. Това заяви в ефира на Нова телевизия шефът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

"По отношение на смъртността има данни за индиректен ефект - повече болни, повече натовареност на здравната система и от там повече починали", каза той. 

"С ПСР тестове, които се използват в България, може да бъде установен и новият вариант на вируса. Европейскта агенция по лекарствата също следи темата относно това дали ваксините са ефикасни срещу новия щам", заяви Кирилов. 

"Зависими сме от производителите и от това до каква степен и колко бързо ще се развият клиничните програми на ваксините. Всички количества засега са индикативни", каза той.

"Това, което знаем към момента, специално за първите две ваксини е, че до края на годината може да ваксинираме 2 млн. души", добави той. 

"Работим с няколко сценария, за да сме максимално подготвени. Всички цифри се изчисляват. До края на март, количествата, които сме прогнозирали, ще бъдат налице", каза Кирилов. 

По думите му, ако някой иска да се ваксинира с "АстраЗенека" то той може доброволно да почака идването й в България, дори и да е трябвало да се имунизира още през първия етап. 

"До миналата седмица има постъпили 40 сигнала за нежелани реакции. Няма сериозни проблеми. Всички са описани в кратката характеристика. Само за две от съобщенията се желае за нежелана лекарствена реакция след поставяне на втора доза", каза той. 

"31 от съобщенията касаят реакция в мястото на приложение - зачервяване и подуване. Има повишаване на температурата, отпадналост, мускулни болки", заяви Кирилов. 

"Има съобщение и за 6 алергични реакции. Има и три със системен характер - гадене и световъртеж", каза той. 

 

Източник: blitz.bg