Мутациите при вирусите са нещо стандартно и се наблюдават постоянно.

...
Мутациите при вирусите са нещо стандартно и се наблюдават постоянно.
Коментари Харесай

Шефът на Агенцията по лекарствата у нас огласи нежеланите реакции от ваксините срещу К-19

Мутациите при вирусите са нещо общоприетоо и се следят непрекъснато. Новият вариант е много по-заразен, а това е съществено предизвикателство. Това съобщи в ефира на Нова телевизия шефът на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов.

"По отношение на смъртността има данни за косвен резултат - повече заболели, повече натовареност на здравната система и от там повече умряли ", сподели той.

"С ПСР проби, които се употребяват в България, може да бъде открит и новият вид на вируса. Европейскта организация по медикаментите също следи тематиката по отношение на това дали имунизациите са ефикасни против новия вариант ", съобщи Кирилов.

"Зависими сме от производителите и от това доколко и какъв брой бързо ще се развият клиничните стратегии на имунизациите. Всички количества към този момент са индикативни ", сподели той.

"Това, което знаем все още, особено за първите две ваксини е, че до края на годината може да имунизираме 2 млн. души ", добави той.

"Работим с няколко сюжета, с цел да сме оптимално готови. Всички числа се пресмятат. До края на март, количествата, които сме планували, ще бъдат налице ", сподели Кирилов.

По думите му, в случай че някой желае да се имунизира с "АстраЗенека " то той може непринудено да изчака идването й в България, даже и да е трябвало да се ваксинира още през първия стадий.

"До предходната седмица има постъпили 40 сигнала за нежелани реакции. Няма съществени проблеми. Всички са разказани в късата характерност. Само за две от известията се желае за нежелана лекарствена реакция след слагане на втора доза ", сподели той.

"31 от известията касаят реакция в мястото на приложение - зачервяване и отичане. Има повишение на температурата, изнемощялост, мускулни болки ", съобщи Кирилов.

"Има известие и за 6 алергични реакции. Има и три със систематичен темперамент - гадене и световъртеж ", сподели той.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР