Мустафа Карадайъ ще остане председател на ДПС, научи „Флагман“. През

...
Мустафа Карадайъ ще остане председател на ДПС, научи „Флагман“. През
Коментари Харесай

Доган дава втори мандат на Карадайъ

Мустафа Карадайъ ще остане ръководител на Движение за права и свободи, научи „ Флагман “. През последните седмици, в подтекста на идния най-висш партиен конгрес, се появиха спекулации, че има съществени съперници за поста му. Те обаче се оказват неточни.

Лидерът на партията и безспорен престиж Ахмед Доган е дал да се разбере, че има цялостно доверие на Карадайъ и че той би трябвало да получи втори мандат.

Припомняме, че в края на 2015 година предходният ръководител Лютви Местан бе трагично изхвърлен от партията, откакто опита да се еманципира и вбеси Доган. Мустафа Карадайъ пое публично Движение за права и свободи след Национална конференция няколко месеца по-късно.

Върховният орган на партията по правилник се привиква минимум един път на три години. Това обаче не се е случвало от 2016 година, което може да е съображение Движение за права и свободи да бъде атакувана в съда.

Миналата седмица от групировката на Доган и Пеевски даже настояха за незабавна законова смяна, която да регламентира отлагането на партийните конгреси по отношение на изключителната епидемиологична конюнктура. Това не бе утвърдено от болшинството в Народното събрание, което бе изтълкувано от депутата Хамид Хамид като посягане против Движение за права и свободи. Изявлението на Хамид обаче бе по-скоро театрално деяние, демонстриращо опозиционност по отношение на ГЕРБ.

Опасност Движение за права и свободи да бъде закрита за нарушаване на закона в действителност няма, разяснява наш източник.

Решено е идната Национална конференция на партията да е на 12 декември, само че тя невиждано ще се организира онлайн поради епидемиологичната конюнктура, обвързвана с ковид Covid-19.

На нея ще бъде избран отново номиналният ръководител Мустафа Карадайъ.

Други претенденти няма да има, безапелационни са наши източници от партията.

Преди това - на 21 ноември, обаче ще се състои различен върховен партиен конгрес – на Младежкото Движение за права и свободи. Той също ще е онлайн и ще се употребява като подготовка за конференцията на 12 декември.

На него ще бъде детрониран младежкият водач Илхан Кючюк. Евродепутатът втори мандат е на 35 година и има право да се кандидатира още веднъж за ръководител на структурата, само че не го е сторил. Според някои спекулации той към този момент не получавал утвърждението на Ахмед Доган.

Почетният ръководител на Движение за права и свободи показал 33-годишния Сезгин Мехмед за правоприемник на Кючюк. Мехмед понастоящем е единият от двамата зам.-ръководители на младежката конструкция, с сектор „ Обучения и връзки с университетските дружества”.

Роден е на 2 април 1987 година в София. Завършил е магистърска степен по „ Политически мениджмънт и обществени политики” в Нов български университет, бакалавърска степен по компетентност „ Маркетинг” и професионална подготовка „ Икономист”. Бил е секретар на Младежко Движение за права и свободи в интервала 2013 – 2016 година Владее турски и британски език съгласно биографията му, оповестена на уеб страницата на структурата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР