Мушкатото е едно от най-популярните цъфтящи растения за лехите в

...
Мушкатото е едно от най-популярните цъфтящи растения за лехите в
Коментари Харесай

Красота без усилия - Засаждане и грижи за мушкатото

Мушкатото е едно от най-популярните цъфтящи растения за лехите в градината и летния оазис на балкона вкъщи. И за това има основателна причина: то се предлага в многочислени цветове и форми. Мушкатото (познато още с латинското си име пеларгониум) пораства бързо, цъфти щедро и дълготрайно от пролетта до есента, не изисква особени грижи и е издръжливо. Не е належащо да сте експерт, с цел да вирее в дома ви. Това растение ще накара даже начинаещите градинари да се гордеят със себе си, в случай че съблюдават няколко елементарни съвета за развъждането му. Експертите от Pelargonium for Europe (PfE) знаят тъкмо какво е значимо при засаждането и грижите за мушкатото.

Кое е най-подходящото време за засаждане на мушкатото?

Веднага щом настъпят първите топли пролетни дни, може да започнете да засаждате балконите и терасите. Но внимавайте с мушкатото, защото не понася добре студа. То би трябвало да се засажда единствено когато дневните температури постоянно са над 10°C. Ако просто не можете да чакате, подгответе се да предпазите мушкатото от студа, в случай че е належащо. Например, когато температурата на открито е ниска, растенията ви ще се усещат по-добре на перваза на прозореца, на стената на къщата или под покрив, в сравнение с парапета на балкона, където има течение, или в саксия на студената земя. През нощта можете да отбраните мушкатото от измръзване с градинска вълна, фолио с балончета или чаршаф. Въпреки това, в случай че още веднъж стане доста студено, би трябвало краткотрайно да поставите растенията си в предпазено закрито помещение. Зимните градини, незамръзващите летни къщи или гаражите са подобаващи убежища за незабавни случаи, изключително в случай че има естествена светлина.

Какво би трябвало да вземете поради, когато засаждате мушкато?

Независимо дали е в ковчеже, кашпа, саксия, висяща кошница или леха, пеларгониумът се усеща вкъщи си на всички места. Стига да има задоволително място. Разстоянието сред обособените растения би трябвало да е най-малко 20 см, а височината на саксията - не по-малко от 18 см. Когато засаждате, използвайте първокачествен, авансово наторен компост, не забравяйте да включите дренажен пласт и се уверете, че непотребната вода може да се оттича когато и да е.

Кое е идеалното място за развъждане на мушкато?

Пеларгониумът е сензитивно към светлината растение. Колкото повече слънчева светлина получава, толкоз по-обилно ще цъфти. За да се радвате бърз изобилен разцвет, купувайте добре развити растения с доста пъпки и гъста листна маса. Най-добре се усеща мушкатото на изцяло осветени от слънцето места. Въпреки това то може да се оправи и с частична сянка. Мушкатото не обича непрекъснатите дъждове. Особено сортовете с огромни или двойни цветове имат потребност от отбрана с покрив над главите си в дъждовните дни.

Как да поливате мушкатото вярно?

Мушкатото може да съхранява доста влага в листата и стъблата си, тъй че няколко дни без вода не са проблем. За да цъфти щедро обаче, то се нуждае от постоянно поливане. В доста горещите летни дни е добре да го поливате заран и вечер. Прозоречните сандъчета с резервоари и автоматизираните напоителни системи могат доста да понижат количеството на нужното поливане. Съвет: Дъждовната или застоялата вода е идеална за поливане.

Особено при храстовидните растения от време на време влагата не доближава до почвата, даже и при дъждовно време. За да разберете дали растенията ви се нуждаят от вода, проверете влажността на почвата с пръст. Ако почвата се усеща топла и суха, би трябвало да полеете. При продължителни дъждове специалистите предлагат да се заобикалят капкообразуватели или саксии, в които може да се събира вода, защото пеларгониумът не обича да се преполива.

Как да наторявате мушкатото вярно?

Мушкатото се нуждае от доста хранителни субстанции. Трябва да започнете да го торите към четири до шест седмици след засаждането. Дотогава питателните субстанции постоянно към този момент са изчерпани, даже и с авансово наторен компост. За оптимално поддържане просто добавяйте един път седмично във водата тор за цъфтящи растения. Можете също по този начин да употребявате торови пръчици. Те устоят към два до три месеца.

Ако при засаждането е употребен тор с постепенно освобождение, можете да оставите повече време, преди да приложите поддържане. Колко тъкмо време зависи, наред с други неща, от типа на потребления тор, температурата и влажността на почвата. От края на лятото нататък нерядко пеларгониумът се нуждае от спомагателни

Хранителни субстанции, даже когато е подхранван с бавноразтворими торове. Можете да разпознаете дефицита на хранителни субстанции, когато престане да цъфти вярно или листата му пожълтеят, макар че всичко останало е наред.

Премахвайте повехналите цветове

Редовното премахване на изсъхналите цветове и листа, както и на мъртвите стъбла, поддържа здравето на мушкатото и подтиква образуването на нови цветове. Самопочистващите се сортове, които се срещат най-вече измежду каскадните мушкати, сами се отърсват от изсъхналите цветове и нормално незабавно образуват нови. Въпреки това изсъхналите листа въпреки всичко би трябвало да се отстраняват ръчно.

Зазимяване на мушкатото

Мушкатото е многогодишно растение. Ако желаете да го зазимите и разполагате с задоволително място, преди първата нощна слана подрежете растението до към 15 см и го преместете на ярко и хладно място. То не се нуждае от торове и съвсем никаква вода през зимата. През пролетта пресадете мушкатото в свеж компост и го поставете на по-топло място. С малко шанс то ще поникне още веднъж.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР