Мурсалският чай (Пирински чай) е отвара, която е уникална със

...
Мурсалският чай (Пирински чай) е отвара, която е уникална със
Коментари Харесай

Мурсалски чай – Ползи, начин на приготвяне и противопоказания

Мурсалският чай (Пирински чай) е запарка, която е неповторима със своите лечебни свойства. Той дава редица изгоди за тялото и има удобен резултат върху действието на организма.

Напитката тонизира, има укрепителен резултат, способна е да увеличи настроението, да облекчи умората, депресията, оказва помощ за подсилване на здравето и повишение на имунитета.

Той принадлежи към билките от семейство Sideritis Scardica. Растението пораства най-вече на Балканския полуостров в България на надморска височина от 1400 до 2200 м. като може да се набере в някои елементи на Родопите, Пирин, Славянска и Рижна планина. Той пораства най-често в региона, наименуван Мурсалица. Именно това място дава името на чая.

Може да се срещне и отвън България – Албания, Гърция и Северна Македони.

Мурсалският чай може да нарасне на височина от 15 до 40 сантиметра. Всички лечебни свойства се откриват освен в съцветия, само че и в листата и стъблата на растението.

Чаят цъфти от юни до август. Беритбата може да стартира от края на юни, по това време растението узрява. Тогава мурсалския чай натрупва оптимално количество потребни витамини и минерали, както и съществени микроелементи.

Състав на мурсалски чай

Според учените този неповторим пирински чай съдържа повече от 300 лечебни съставния елемент. При постоянна консумация на чая, той може да пречистите токсините от тялото ви.

Съставът на мурсалски чай:

  • Етерични масла – Те имат удобен резултат върху ноктите, хубост на косата, и имат подмладяващ ефект;
  • Антиоксиданти – Това са субстанции, които оказват помощ за поддържане на здравето, като предотвратяват окислителните процеси в организма;
  • Никотинова киселина;
  • Витамин С, както и витамини Е и D, йод;
  • Калий и магнезий, детайли като кобалт, селен и мед ;
  • Флавоноидите – Също са измежду главните съставни елементи на билката, които дават изгоди на тялото. Това са растителни полифеноли, които могат да предпазят организма от въздействието на микроби, които имат удобен резултат върху него.
  • Феноли – Те понижават риска от сърдечни и съдови заболявания;
  • Танини – Това е група от фенолни съединения, които оказват помощ за подсилване на тъканите на кръвоносните съдове;
  • Терпеноиди – Кислородни органични съединения с антибактериален резултат.
  • Иридоиди –  Те имат доста потребни свойства, в това число противовъзпалителни свойства.

Вижте още:

Мурсалски чай изгоди

Съставът на това възхитително растение може да се назова неповторим. Здравословния Пирински чай съдържа великодушен комплекс от разнообразни естествени съставки, заради което има задоволителен брой потребни свойства.

Редовната консумация на същински мурсалски чай оказва помощ освен за подсилване на имунната система, само че и за опазване на младостта. Трябва да се означи, че по-голямата част от феновете на чая по българските планински села, са дълголетници.

Мурсалски чай деяние

Този балсам има лек резултат върху организма, укрепва го и го защищава от отрицателните резултати на околната среда. Имунитетът след постоянна консумация на мурсалски чай ще бъде мощен и резистентен на разнообразни болести: ( 1 )

  • Консумацията на неповторимия Пирински чай, оказва помощ за по-бързото възобновяване след дълготрайно заболяване;
  • Напитката отстранява нездравословните субстанции, както и токсините от тялото;
  • Чаят спомага за по-стегната и свежа кожа;
  • Подобрява работата на стомашно-чревния тракт и метаболизма; ( 2 )
  • Чаят съвършено се оправя със половата импотентност и оказва помощ при безплодие;
  • Напитката е отличен афродизиак. Нормализира половата функционалност при мъжете.
  • Мурсалски чай за простата. Той има мощно диуретично деяние. Това го прави подобаващ при затруднено уриниране обвързвано с инфектиране на простатната жлеза. приемането на чай или дестилат от мурсалски чай води до скоростно възстановяване.
  •   Екстрактите от  Sideritis scardica показват фармакологична интензивност против характерностите на заболяването на Алцхаймер. ( 3 )
  • Можете да пиете апетитен чай просто по този начин, само че най-много той се употребява за облекчение на умората, дава чувство за прилив на сила и сили и ви оказва помощ да се отпуснете след тежък работен ден. ( 4 )
  • Предизвиква клетъчна антиоксидантна отбрана и предотвратява оксидативния стрес. ( 5 )

Може ли да се дава мурсалски чай на деца?

Това е чай! Няма известни противопоказания от билката и даже се предлага за консумация при деца на 6 години. Въпреки това е добре да се консултирате с вашият доктор при разнообразни здравословни положения.

Вижте още:

Mурсалски чай подготвяне

Ако сте съумели да намерите прелестен и същински чай, би трябвало да знаете по какъв начин да го приготвите. Има няколко елементарни правила за подготвяне на на мурсалски чай, с цел да запазите всички лечебни съставни елементи в нея, които са потребни за организма.

Как се подготвя мурсалски чай?

  • Използвайте единствено стъклени или керамични съдове за подготвяне на напитката. Струва си да изоставите чайниците от метал и други материали, това може да навреди на усета на напитката;
  • Консумирайте чая без захар. Ако напитката ви е прекомерно горчива прибавете в нея няколко лъжици мед;
  • Само прясно приготвения чай има лечебни качества. Това е повода да се пие незабавно след приготвянето;
  • Не се предлага потреблението на мурсалски чай вечер. Напитката тонизира и това може да аргументи безсъние;

Вижте още:

  • Варенето на чай е елементарно. Поставете едно клонче от чая в 250 мл. вода, откакто водата заври, оставете още 5 минути на слаб огън, прецедете и консумирайте на драго сърце.

Методи за предпазване

За да резервира чая всичките си потребни свойства, той би трябвало да се съхранява на добре проветриво място, предпазено от светлина.

Съдовете, съдържащи чая, би трябвало да бъдат компактно затворени. Важно е да е от керамика, глина, стъкло или порцелан. Ако чаят всмуква непознати миризми, той ще има неприятен усет.

Не се предлага съхранението на билки в железни или пластмасови съдове, това може да повлияе на потребните свойства на напитката, да я направи безвкусна.

Мурсалски чай – противопоказания

Въпреки обстоятелството, че има доста скъпи свойства, той може да навреди на човешкото тяло. В някои случай напитката, изключително при предозиране, може да аргументи дискомфорт.

Противопоказания за консумация:

  1. Непоносимост към чай и неговите компоненти;
  2. Не се предлага потреблението на мурсалски чай за деца под 6 години, това може да провокира раздразнение, алергична реакция;
  3. Обостряне на болести, свързани с инфектиране на стомаха, червата, бъбреците и други органи;
  4. Не се предлага приема му, в случай че сте с високо кръвно налягане;
  5. Различни инфекции и възпалителни процеси в организма.

Преди да решите да опитате мурсалски чай за пръв път, не забравяйте да прочетете инструкциите за използването на опаковката му. Ако се почувствате зле, откажете се от напитката и се консултирайте със експерт.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР