Мурсалският чай е пример за здравословна, полезна и тачена напитка

...
Мурсалският чай е пример за здравословна, полезна и тачена напитка
Коментари Харесай

Мурсалски чай - вижте защо е полезен

Мурсалският чай е образец за здравословна, потребна и тачена напитка в балканските национални обичаи. Макар рецептите за него да включват и други билки и да варират фрапантно даже в прилежащи райони, за обичайните предписания се употребяват два типа на едно и също растение, наречено Sideritis или пирински чай.
Разпространена в Албания, България, Гърция, Черна Гора и Македония, билката се употребила още от античните гърци, само че освен за изработката на чай, а и като дезинфектант на бойни рани. Днес е позната като мурсалски, триградски, шарпланинси чай и други
Редица модерни проучвания потвърждават потребните му свойства. Още пред 1986 година в Die Pharmazie били потвърдени антимикробните свойства на етеричните масла от пиринския чай, а през 2012 в журната Planta Medica (брой 78) са разказани обширно редица техни противовъзпалителни свойства, както и такива, защитаващи храносмилателната система
Традиционно, мурсалския чай се пие за повишение и укрепване на имунната система, угнетяване на настинки и други вирусни болести, рапортува се за ефективост и при алергии и възпаления на синусите.
Повечето от потребните му свойства се дължат на голямото количество флавоноиди, отделящи се в билковия чай.
Флавоноидите са естествени съединения, които имат антимикробни и инсектицидни резултати у растенията. Но, погълнати от индивида, тези съединения демонстрират мощни свойства срещу развиването на ракови формирания, възпалителни процеси и вирусни инфекции в организма.
Те работят и като антиоксиданти, само че непряко. Според проучване от Linus Pauling Institute, флавоноидите съвсем не се абсорбитат от тялото и бързо биват метаболизирани и изхвърлени. За задачата, обаче, те би трябвало да бъдат деполимелизирани, което води до отделянето на обилни количества пикочна киселина: потребен и мощен антиоксидант, който обезврежда свободни радикали - високореактивни атоми, молекули или йони с несдвоен електрон във външната си електронна обвивка.
Мурсалският чай би трябвало да се почита и с него не трябва и да се прекалява, тъй като свръхотделянето на пикочна киселина може да има и противоположния резултат - на прооксидант, който освен освобождава свободни радикали, само че потиска антиоксидантните системи и води до ускорение на тъканните увреждания и процесите на стареене в тялото.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР