Мурсалският чай е една от най-невероятните билки, която се среща

...
Мурсалският чай е една от най-невероятните билки, която се среща
Коментари Харесай

Мурсалски чай - чудо от Родопите

Мурсалският чай е една от най-невероятните билки, която се среща в природата
Ароматната билка се употребява от генерации в Родопите при простудни, белодробни, бъбречни болести, пие се като общо укрепващо организма средство. Мурсалският чай е многогодишно растение. Смята се за билка с несравнима лековита мощ. Известен е още като планински, пирински, алиботушки и шарпланински чай. За приготвянето на чая се употребяват задачите цъфтящи стръкове.
Легендата за Мурсалския чай Връх Мурсалица е ситуиран в Родопите. Легендата гласи, че мурсалският чай пораства на мястото, където са паднали сълзите на Орфей, когато той е търсил своята обичана Евридика. На това място се появява една от най-лечебните билки в природата. Билка, за която споделят, че е магическа и лекува всичко.

Мурсалският чай се отглежда от 15 години в ферма от 20 дка в покрайнините на Триград (България), във варовикова почва на 1400 метра надморска височина. Естествените му местообитания са на високо, на богата на варовикови триградски скали околност.
Има и култивирани ниви с чай Мурсала в екологично чисти региони на 2000 метра надморска височина.
Култивираният чай се отглежда на слънчеви места, най-вече в хумус-карбонатни почви на 100 метра надморска височина. Препоръчително е да подготвите авансово разсад, защото първоначално растението пораства доста постепенно и изисква доста грижи. Разсадът би трябвало постоянно да се чисти от бурени и да се полива постоянно. Растението е многогодишно.


Поради характерните и изцяло естествени субстанции, съдържащи се в чая, неговото деяние е доста потребно за здравето. Благодарение на него можем да се спасим от редица здравословни проблеми.

Невероятните лечебни свойства на чая Мурсала се дължат на съдържащите се в него флавоноиди и 22 детайла от периодическата таблица, измежду които са: желязо, мед, кобалт, селен, цинк, калий, калций, натрий, магнезий и други.
Ползи за здравето от Мурсалския чай - оказва помощ при белодробни проблеми - има неповторимо отхрачващо деяние, работи успокояващо при бронхит и астма
- оказва помощ при бъбречни и чернодробни болести и настинки
- успокоява нервната система
- работи тонизиращо, имуностимулиращо и антианемично
- намалява кръвното налягане и понижава риска от инфаркт и инсулт
- отстранява солите на тежки метали и радиоактивни субстанции от организма
- забавя развиването на избрани ракови кафези
- забавя процесите на стареене, с помощта на действието на мощните антиоксиданти
- усъвършенства мъжката потентност
- усъвършенства работата на храносмилателната система
- защитива от появяването на атеросклероза
- високо изразено противовъзпалително и антимикробно деяние, което го прави сполучливо приложение при продължителен гастрит, ентероколит и други чревни болести
- прелестно влияние върху пикочно-половата система


Примерното количество за банкет е 1 ml на 6 kg телесно тегло. За деца от 7 до 14 години се предлагат до 10 мл дневно, за възрастни до 10 мл. Въпреки че се ползва и за деца под 7 години, дневната доза за тях би трябвало да се дефинира от лекаря. Не прилагайте самолечение с планински чай за деца!
Екстрактът от чай Мурсала несъмнено е за предпочитане пред елементарната запарка, защото от него се извличат повече от 90% от съдържащите се в него потребни микроелементи. Максимално храносмилане на етерични масла, танини, кофеин, три стероиди.
Мурсалският чай няма странични резултати и може да го пиете редовдно за положително здраве и тонус! 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР