Мултимедийният проект, посветен на живота на съветския физик и лауреат

...
Мултимедийният проект, посветен на живота на съветския физик и лауреат
Коментари Харесай

Руският режисьор-експериментатор Иля Хржановски лично ще представи в София "ДАУ. Наташа"


Мултимедийният план, отдаден на живота на руския физик и лауреат на Нобелова премия Лев Ландау, придобива съвсем митичен статут като едно от най-амбициозните инициативи в актуалната киноистория

Иля Хржановски е роден на 11 август 1975 година в Москва. Завършва постановка във ВГИК. Първият му сериозен триумф идва с кино лентата " 4 " през 2005 година.

Бунтарски и новаторски за съветското кино, той му носи интернационално самопризнание и оценки от фестивалите в Ротердам (голямата премия " Тигър " ), Анталия, Атина, Буенос Айрес, Сочи, Трансилвания и други, както и номинация за Европейските кино награди.



Проектът " ДАУ " (13 филма) на Иля Хржановски беше показан на втория София Мийтингс през 2005. В началото на 2019 година в две парижки кина се осъществя част от интерактивното прекарване, конструирано от пълнометражни филми, образни планове и арт съоръжения, за което феновете са получавали лични " визи ", съпроводени със специфичен смартфон- " лидер " на фена в това предизвикателство.

Филмът " ДАУ. Наташа " бе селектиран в главния конкурс на Берлинале 2020 и отличен със " Сребърна мечка " за операторското майсторство на Юрген Юргес (работил с Фасбиндер и Вим Вендерс).

Целият план е отдаден на живота на руския физик и лауреат на Нобелова премия Лев Ландау (1908-1968).

Проектът придобива съвсем митичен статут като едно от най-амбициозни инициативи в актуалната киноистория. Идеята е да се показа в достоверна художествена форма тоталитарния режим в Съветския Съюз през Сталинските години и след тях.



" ДАУ " е семантичен код за тогава свръхсекретния теоретичен институт на проф. Ландау. Мултимедийният план, сниман в продължение на повече от 10 години, трансформира метода, по който се основава кино като цяло. Снимките са без спиране, 24 часа в денонощието, в постройка в Харков, наречена " Институтът ", напълно преобразена в духа на епохата, в нещо като паралелна действителност.

Стотици участници вземат решение да изоставят познатото всекидневие и се съгласяват да се включат в този самобитен теоретичен и метафизичен опит, като всеки подробност от живота им предстои на снимане.

Сред участниците са били Марина Абрамович, оперният и сценичен режисьор Питър Селърс, перуанският шаман Гийермо Аривало Валера и още доста други.

Филмите са осъществени с коренен киноезик на ръба сред игралното и документалното кино, съвсем без професионални артисти, като за част от функциите са ангажирани действителни учени - професори и даже един някогашен следовател от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), който играе себе си.

Заснети са повече от 700 часа материал на 35 мм лента.

Фокусът на " ДАУ. Наташа " е единствено върху част от материала на плана - филмът ще бъде показан в програмата на есенното издание на 25-ия СФФ персонално от неговия създател Иля Хржановски, който беше член на Международното жури на фестивала. Срещата с него следва на 16 септември 2021 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР