Мудният икономически растеж в еврозоната заплашва да засили рисковете за

...
Мудният икономически растеж в еврозоната заплашва да засили рисковете за
Коментари Харесай

ЕЦБ: Слабата европейска икономика повишава рисковете за финансовата стабилност

Мудният стопански напредък в еврозоната заплашва да ускори рисковете за финансовата непоклатимост, подбудени от по-високите лихви, предизвести Европейската централна банка, съобщи БНР, цитирайки  Блумбърг.

Докато въздействието на акцията на ЕЦБ за стягане на паричната политика продължава да се развива, приходите на семействата, корпоративните доходи и обществените финанси могат да почувстват спомагателен напън, в случай че стопанската система продължи да разочарова, предизвести централната банка в своя последен  " Преглед на финансовата непоклатимост ".

" Слабите стопански вероятности, дружно с последствията от високата инфлация, натоварват способността на хората, компаниите и държавните управления да обслужват задълженията си ", означи вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос и предизвести: " Изключително значимо е да останем бдителни, до момента в който стопанската система минава към среда на по-високи лихвени проценти, съчетана с възходяща неустановеност и геополитическо напрежение ".

Перспективите за 20-те страни от еврозоната се утежниха в последно време и е допустима криза, откакто Брутният вътрешен продукт се сви с 0,1% през третото тримесечие. Очаква се икономическата интензивност да се увеличи леко през идната година, само че на последното съвещание на ЕЦБ през октомври преобладаващи бяха рисковете за спад вследствие на несигурното влияние на покачванията на лихвените проценти и геополитическата конюнктура.

Все отново финансовите пазари сега чакат " меко икономическо приземяване ", при което инфлацията се забавя без тя да нанесе забележителен удар върху икономическа напредък, се показва в последния отчет на ЕЦБ.

ЕЦБ увеличи лихвите на 10 следващи съвещания от средата на 2022 година, само че ги остави непроменени на последната си среща през октомври. Въпреки че резултатът от тази акция от ден на ден се усеща в браншове като недвижимите парцели, огромна част от това повишение на лихвите към момента не се е показала, защото разноските за заеми за семействата, фирмите и държавните управления се покачиха единствено последователно.

Според ЕЦБ обаче корпоративната неплатежоспособност стартира да се усилват и може да нарасне още повече, защото икономическият спад става все по-широкообхватен и разноските за кредитиране нарастват.

" Може да има повече просрочвания на отговорности в бъдеще, с евентуални косвени резултати върху банковите салда, небанковите вложители в корпоративен дълг и вероятностите за трудовата претовареност ", се споделя в отчет на централната банка.

ЕЦБ: Пазарът на търговски парцели може да продължи да изпитва усложнения с години

ЕЦБ също по този начин предизвести, че средата става все по-неблагоприятна за банките, които до момента са се възползвали от възходящите лихви. Кредиторите в този момент са изправени пред заделяне на по-големи по мярка хранителни запаси, защото повече кредитополучатели изпитват усложнения да обслужват земите си. Разходите за финансиране на банките също се чака да се покачат, защото конкуренцията за привличане на депозити се разгорещява и повече клиенти трансферират парите си в по-високодоходни срочни депозити и падежиращите отговорности би трябвало да бъдат рефинансирани.

За да се лимитират рисковете, ЕЦБ приканва управляващите да запазят по този начин наречените макропруденциални финансови буфери, които могат да бъдат употребявани, в случай че изискванията в бранша се влошат. Настоящите равнища на доходност на банките биха могли даже да разрешат нарастване в някои страни, се споделя още в последния " Преглед на финансовата непоклатимост ".

Относно бюджетните въпроси, ЕЦБ предизвестява, че " рисковете от фискално отклоняване “ могат да се появят още веднъж.

Луис де Гиндос акцентира, че " обстановката на суверенните пазари е добра " и че " не виждаме някаква несъразмерна волатилност във връзка с спредовете – даже виждаме свиване на спредовете ".

Въпреки това ЕЦБ декларира, че договарянията на Европейския съюз по отношение на новите фискални правила " провокират забележителна неустановеност " и че постигането на съглашение е " от решаващо значение, с цел да се стабилизират упованията за резистентност на дълга и резистентен, приобщаващ напредък ".

" Най-лошият сюжет за ЕЦБ би бил да не реализираме съглашение, защото пазарите изискват изясненост по отношение на рамката и разпоредбите, които се ползват ", акцентира Луис де Гиндос.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР