МС започва основно производство по искането на Украйна да бъде

...
МС започва основно производство по искането на Украйна да бъде
Коментари Харесай

Международният съд на ООН се произнесе, че има частична юрисдикция по делото на Украйна срещу Русия

МС стартира главно произвеждане по настояването на Украйна да бъде оповестено, че тя не е правила геноцид, отбелязва АП. Най-висшият съд на Организация на обединените нации взе решението след импортирано от Русия оборване на юрисдикцията му.

Украйна предяви иск против Русия малко след пълномащабното съветско настъпление през февруари 2022 година, като се базира на Конвенцията за геноцида от 1948 година, обвинявайки Москва, че злоупотребява с нея. Първоначално Русия оправдаваше нахлуването си в прилежащата страна с изказванието, че би трябвало да се предотврати геноцидът против руснаците в Украйна, което съгласно Киев е нарушаване на конвенцията.

Министерски съвет разгласи, че няма пълномощия да отсъди по две други точки в желае на Киев - че съветската инвазия е нарушаване на Конвенцията за геноцида и че признаването от страна на Москва на две разколнически републики в Източна Украйна (самопровъзгласилите се Донецка национална република и Луганска национална република) също е нарушаване на конвенцията, напомня Българска телеграфна агенция.

На 26 януари тази година Международният съд на Организация на обединените нации се произнесе с краткотрайно решение по делото за геноцид, заведено от Република Южна Африка против Държавата Израел във връзка с дейностите на израелските въоръжени сили против цивилното палестинско население в линията Газа. Министерски съвет подреди на Израел да предотвратява актове на геноцид, само че не разпореди преустановяване на огъня в спора сред Израел и радикалното палестинско придвижване " Хамас ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР