“МС прие и изпрати към НС Закона за държавния бюджет

...
“МС прие и изпрати към НС Закона за държавния бюджет
Коментари Харесай

Василев: Параметрите в бюджета са ясни- инфлация 8,7%, 1,8% БВП и 3 % дефицит

“МС одобри и изпрати към Народно събрание Закона за държавния бюджет за 2023г. параметрите са ясни- инфлация 8,7% за годината, 1,8% Брутният вътрешен продукт и 3 % недостиг. Запазени са обществените заплащания, прецизирани са финансовите разноските, повишени са приходите, тъй че те да дават отговор на растежа на брутното вътрешно ползване ”. Това съобщи финансовият министър Асен Василев, съобщи кореспондент на БГНЕС.


“Единственото ново, което се одобри бе изменение в тактиката за ръководство на държавния дълг като общият дълг за 2023г. е понижен по отношение на предходния дълг- 7,5 милиарда от които 3 милиарда са плащани по остарели задължения, тъй че 4,5 милиарда е новият дълг, който вземаме и той е 22% към Брутният вътрешен продукт ”, съобщи още Асен Василев.

Финансовият министър посочи, че парите след възможната продажба на двата реактора на АЕЦ-Белене няма да имат отношение към приходите и надлежно недостига на бюджета.

Относно увеличението на заплатите на полицейските чиновници Асен Василев разясни, че предходната година с актуализацията заплатите в Министерство на вътрешните работи са били вдигнати с 20 %. “Политиката по приходите на служебния кабинет, която ние запазихме, да се вдигнат с 10% заплатите на тези, които не са получили нарастване предходната година, а Министерство на вътрешните работи са получили 20% нарастване, тази година няма да има нарастване ”, разяснява финансовият министър. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР