МС предлага проф. Стефан Костянев за орден „Св. Св. Кирил

...
МС предлага проф. Стефан Костянев за орден „Св. Св. Кирил
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 15 юни 2022 г.

Министерски съвет предлага проф. Стефан Костянев за медал „ Св. Св. Кирил и Методий “

Кабинетът предлага на президента да награди с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ - огърлие проф. Стефан Костянев за неговите изключително значими заслуги за развиването на здравната просвета и образованието.
Научните ползи на проф. Костянев са в региона на функционалната белодробна диагностика, детската респираторна физиология, физиологията и патофизиологията на физическото натоварване и съня. Той е основател на научна школа в региона на функционалната белодробна диагностика. Участвал е интензивно в ръководството на доста научноизследователски, просветителни, инфраструктурни и бизнес насочени планове, финансирани по национални, европейски и интернационалните стратегии.
Под управлението на проф. Костянев са осъществени 27 научни плана, 4 национални стратегии, 7 плана за научна периодика, 7 огромни инфраструктурни плана и 3 огромни просветителни плана с европейско финансиране. Той е шеф на научноизследователския институт при МУ - Пловдив, който подтиква и подкрепя развиването на научния капацитет в региона на медицината. Благодарение на основаването на института Медицинският университет в Пловдив през 2021 година получи статут на Научноизследователски университет - един от седемте в страната. Проф. Костянев е почитан член на профилирани научни препоръки и организации в страната и в чужбина.
От 2011 до 2019 година проф. Костянев е ректор на МУ - Пловдив. По време на неговото ръководство доста се усилва броят на задграничните студенти в университета, което е самобитна оценка за качеството на образование и за интернационалния му авторитет, както и самопризнание за висшето здравно обучение в страната като цяло.

Одобрена е Национална тактика за младежта за интервала 2021-2030 година

Правителството утвърди Национална тактика за младежта за интервала 2021-2030 година Тя е главният стратегически инструмент за обмисляне и използване на държавната политика за младежта и дефинира нейните съществени и характерни цели и цели за идващите 10 години, както и ограниченията за тяхното реализиране.
При създаването на Стратегията е регистриран фактът, че младежките политики в България обрисуват систематичен и холистичен метод за основаване на удобни условия за младите българи да бъдат пълноценни членове на обществото и мотори на положителна смяна.
Визията на Националната тактика за младежта 2021-2030 година е „ Способни, ангажирани и овластени младежи, подготвени да развиват своя цялостен капацитет и умишлено да способстват за развиването на Република България в подтекста на европейското семейство и световния свят ".
За постигането на тази визия, Стратегията се концентрира върху следните цели: поощряване на неофициалното обучение; поощряване на заетостта и поддръжката за младежи, които не учат, не работят и не се обучават; поощряване на ангажираността, присъединяване и овластяването на младите хора; развиване и одобряване на младежката работа в народен мащаб; съгласуваност, приемливост и европейска принадлежност; поощряване на здравословен и природощадящ метод на живот; поощряване на културата и творчеството измежду младите.
Предвижда се мониторингът на положението на младежите в страната да се реализира посредством следене на знаците, заложени в Национална тактика за младежта 2021-2030 година, както и спомагателни такива, планувани в Годишните проекти за младежта, дефинирани въз основата на предстоящите резултати от осъществяването на заложените ограничения.

Изследвания на Антарктида и Арктика ще се финансират с близо 11 млн. лева

Съвременни научни проучвания в отдалечените полярни региони на Антарктика и Арктика ще бъдат финансирани с 10,8 млн. лева по Национална стратегия за полярни проучвания 2022 -2025 (НППИ), реши държавното управление.
Освен финансиране на научни планове, се планува създаване и на магистърска стратегия по полярни проучвания, с цел да се привлекат младежи към научна кариера в тази област.
Още от 1988 година, когато беше извършена първата българска антарктическа експедиция, България последователно развива и модернизира базата си „ Св. Климент Охридски “ на Антарктида. И отсега нататък ще продължи организирането на годишните полярни експедиции, координацията на научните планове, техническото им застраховане и обезпечаването на безвредна работа на български и задгранични учени в базата ни.
Финансирането на дейностите по програмата ще е за сметка на средствата за просвета в централния бюджет и ще се прави посредством бюджета на Министерството на образованието и науката.
Координатор на програмата е Софийският университет „ Св. Климент Охридски” с неговия Национален център за полярни проучвания. Партньори са Българският антарктически институт, Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “, Институтът за гората към Българска академия на науките и Националният природонаучен музей към Българска академия на науките.

15 млн. лв. за спортни площадки в учебните заведения

Кабинетът одобри Програма за създаване на нови и ремонт на съществуващи спортни площадки в държавните и общинските учебни заведения, по която ще се влагат 15 млн. лева
Максималната сума за строителство на нова площадка със профилирана настилка е 170 000 лв., а за ремонт на съществуваща- 100 000 лв..
Модерната спортна инфраструктура ще подтиква учениците към интензивно спортуване, което ще способства за по-здравословен метод на живот измежду подрастващото потомство.
В момента немалка част от учебните заведения в страната не могат да организират часовете по физическо образование в подобаваща среда и се затрудняват при образуване на спортни действия.
Изпълнението на програмата ще се следи и координира от Министерството на образованието и науката.

Приета е Национална тактика за развиване на човешките запаси в нуклеарната сфера 2022-2032 година

С Решение на Министерския съвет беше призната „ Национална тактика за развиване на човешките запаси в нуклеарната сфера 2022-2032 година “
Със Стратегията се формулира визия „ за основаване и поддържане на устойчива система за развиване и рационализиране на човешките запаси, която да подсигурява дейно действие на нуклеарния бранш “.
След изчерпателен разбор на положението на човешките запаси в нуклеарната сфера се формулират провокациите, стратегическите цели и дейностите за тяхното реализиране. Основната цел е да се преодолее несъответствието сред потребностите на бранша от фрагменти и съществуването на такива.
Обхватът на Стратегията е за всички стадии на действие на нуклеарните технологии - стадия на строителство, на употреба, на извеждане от употреба, съхранението на отработеното нуклеарно гориво.
Очертава се ролята на заинтригуваните страни - държавните институции, включително просветителната система и икономическите субекти.

Променен е описът на стратегическите обекти и действия от голяма важност за националната сигурност

Компресорна станция „ Нова Провадия”, благосъстоятелност на „ Булгартрансгаз " ЕАД, която покачва и поддържа налягането в преносния газопровод Dn 1200 в сектора до българо - сръбската граница ще бъде включена към стратегическите обекти и действия в енергетиката. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, променяйки Постановление на Министерски съвет № 181 на Министерския съвет от 2009 година, което дефинира стратегическите обекти и действия от голяма важност за националната сигурност.
Обектът играе основна роля в преносния газопровод Dn 1200 в сектора до българо - сръбската граница.
С придобиването на този статут компресорна станция „ Нова Провадия ", ще получи спомагателна отбрана срещу незаконни похищения и ще бъде обезпечена опция Държавната организация „ Национална сигурност " да реализира директен надзор и отбрана на този обект. Очаква се измененията да доведат до повишение на енергийната сигурност в страната в обезпечаването на нейното газоснабдяване.

Актуализиран е съставът на Централния епизоотичен съвет към Министерския съвет

Правителството актуализира състава на Централния епизоотичен съвет към Министерския съвет.
Съветът има за задача образуване, съгласуване и финансово обезпечаване на ограниченията за профилактика, ограничение и очистване на изключително рискови заразни заболявания, в това число и заболявания, чието разпространяване може да аргументи обилни стопански загуби.
Ръководител на Съвета е заместител министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите господин Борислав Сандов. Заместник- ръководител е министърът на земеделието Д-р Иван Иванов, а Секретар - изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните Проф. доктор Христо Даскалов. В състава му са включени министрите на вътрешните работи, на защитата, на финансите, на опазването на здравето, на превоза и известията и на стопанската система и промишлеността.

Над 21 % от хванатите през 2021 година безстопанствени кучета на територията на страната са били осиновени

Министерският съвет одобри Отчет за осъществяване на Националната стратегия за преодоляване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България за интервала януари - декември 2021 година
През 2021 година, в осъществяване на Общинските стратегии за преодоляване на популацията на безстопанствените кучета на територията на страната, са хванати 23 393 броя безстопанствени кучета, от които над 21 % са осиновени.
Броят на хванатите безстопанствени кучета през 2021 година се е нараснал с 12,66 % по отношение на 2020 година и с 3,2 % по отношение на 2019 година От показаните данни за 2021 година, се вижда нарастване в броя на хванатите, кастрирани, обработени и върнати по местата на залавянето им кучета по отношение на предходния регистриран интервал за 2020 година
Броят на осиновените безстопанствени кучета през 2021 година е намалял с 9,89 % по отношение на 2020 година и се е нараснал с 13,97 % по отношение на 2019 година
Домашни любимци за осиновяване се транспортират в чужбина, най-често към Германия, Англия и Нидерландия. Процентът на осиновените кучета е най-голям в областите Бургас, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, София град, София област, Стара Загора и Русе.
През миналите две години се вижда сериозен растеж в броя на изоставените домашни любимци, най-вече кучета и котки.

Подписани са 2499 контракта по Програмата за развиване на селските региони 2014 - 2020 година през миналата година

Министерският съвет утвърди Годишния доклад на Държавен фонд „ Земеделие " и Разплащателната организация за 2021 година.
През предходната година са подписани 2499 контракта по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) 2014 - 2020 година Изплатени са 707 801 658 лева
В акция 2021 по схеми и ограничения, управлявани по линия на директни заплащания, са признати 99 549 заявки. През 2021 година преведените дотации за директни заплащания по линия на Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) възлизат на 1 596 699 330 лева
Изплатените суми по пазарните ограничения по линия на селскостопанските пазарни механизми през 2021 година възлизат на 75 732 979 лева, от които 54 371 305 лева са от ЕФГЗ и 21 361 674 лева - национални средства.
Извършените заплащания по Програмата за морско дело и риболовство 2014 - 2020 през 2021 година са общо 26 557 231 лева
По капиталовите схеми за подкрепяне към 31 декември 2021 година са постъпили заплащания в размер на 1 179 801 лева През отчетния интервал са отпуснати 223 нови заема на стойност 1 110 188 лева
През предходната година са изплатени 221 069 968 лв. по 26 схеми за краткосрочно подкрепяне, от които са се възползвали 46 955 аграрни стопани.

Над 534 000 лева обезщетения за деца без места в детска градина

Държавата ще заплати 534 096 лева на фамилии, за чиито деца не е обезпечено място в детска градина. От тях 531 150 лева ще бъдат преведени на Столична община, а 2946 лева - на община Пловдив.
С това решение на държавното управление се компенсират разноски за развъждане и образование на децата през месеците март и април на 2022 година В началото на годината в столицата право на такова обезщетение са имали родителите на 820 деца, като за месеците март и април броят им е повишен на 833. В Пловдив ще се платят обезщетения за пет деца.
Законът за предучилищно и учебно обучение разрешава финансова помощ за деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са признати в детска градина заради липса тук-там.

Одобрени са спомагателни разноски и прехвърляния по бюджета на Министерството на здравеопазването

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски и прехвърляния по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година в размер на 23 113 600 лева Средствата са предопределени за поддръжка на работещи на първа линия, директно ангажирани с ограничение разпространяването на COVID-19 и с слагането на ваксини против COV1D-19 - за активността, осъществена през месец април 2022 година

Отпуснаха 8 002 лв. за рехабилитация на военноинвалиди

Правителството утвърди спомагателен трансфер в размер на 8 002 лева по бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година. Със средствата ще се разплатят осъществени разноски за престой и прилагане на действия и услуги в базите на „ Профилактика, рехабилитация и отдих” ЕАД от правоимащи лица по Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджетите на Министерство на вътрешните работи и МО

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджетите на Министерството на вътрешните работи и Министерството на защитата за 2022 година
С Постановлението се утвърждават спомагателни разноски, в размер до 20 100 000 лева за финансово застраховане на дейностите на Министерството на вътрешните работи и Министерството на защитата в изискванията на засилен миграционен напън.

Допълва се Постановление на Министерски съвет № 454 за даване на държавна помощ и на въздушните превозвачи, претърпели загуби заради пандемията COVID-19 през 2020 година или 2021 година

Министерският съвет одобри допълнение на Постановление № 454 от 22.12.2021 година за даване на държавна помощ на българските въздушни превозвачи. Промяната се постанова заради това, че използването на схемата за държавна помощ не изчерпи планувания финансов запас за подкрепяне на въздушните превозвачи.
С допълнението е планувано даването на държавна помощ и на въздушните превозвачи, претърпели загуби заради пандемията COVID-19 през 2020 година или 2021 година, като е съобразена с раздел 3.1 от Временната рамка за ограничения за държавна помощ в поддръжка на стопанската система в изискванията на настоящия епидемиологичен гърмеж от COVID-19, призната от Европейската комисия.

Министерски съвет утвърди проектодоговора за застраховка гражданска отговорност, покриваща отговорност за нуклеарна щета на „ АЕЦ Козлодуй " ЕАД по време на реализиране на два транспорта на отработено нуклеарно гориво през 2022 година

Министерският съвет утвърди на днешното си съвещание плана на нов контракт за застраховка гражданска отговорност, покриваща отговорност за нуклеарна щета на „ АЕЦ Козлодуй " ЕАД по време на реализиране на два транспорта на отработено нуклеарно гориво през 2022 година
От 2002 година „ АЕЦ Козлодуй " ЕАД подписва годишно контракт за застраховка " Обща гражданска отговорност ", покриваща отговорността на централата за нуклеарна щета. Уредбата на застраховката „ Обща гражданска отговорност " за АЕЦ се съдържа във Виенската спогодба за гражданска отговорност за нуклеарна щета и в глава десета „ Гражданска отговорност за нуклеарна щета " от Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила (ЗБИЯЕ).

„ Национална електрическа компания " ЕАД ще продаде на АЕЦ „ Козлодуй " част от наличното съоръжение на площадка „ Белене "

„ Национална електрическа компания " ЕАД ще може да продаде на АЕЦ „ Козлодуй " ЕАД част от наличното остаряло съоръжение, което се намира на площадката на АЕЦ „ Белене ". Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание. Става въпрос за филтри, вентилатори и други елементи, които са от значително значение за осъществяване на стратегиите за продължение на периода на употреба на 5 и 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй ". Стойността на плануваното за продажба съоръжение е близо 8 млн. лева Продажбата ще бъде осъществена посредством директно договаряне сред двете сдружения.
Възможността за сходна договорка е регламентирана в Правилника за използване на Закона за обществените предприятия. В неговите текстове е посочено, че началната цена за продажбата се дефинира от самостоятелен оценител, след признато решение на Министерския съвет.
Изпълнението на стратегиите за продължение на експлоатационния период на 5 и 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй " изисква доставка на аварийни елементи за ремонт или доставка на ново съоръжение за поддържане в изправно положение на оборудванията. Наличното на площадката на АЕЦ „ Белене " съоръжение е аналогично с проектно- инсталирано5о в АЕЦ „ Козлодуй " и разрешава взаимната им подмяна. Използването на аналогично съоръжение от площадката на АЕЦ „ Белене " ще спести на АЕЦ „ Козлодуй " време и разноски за спомагателни проучвания и планове за адаптиране към съществуващите системи.

Министерският съвет одобри решение за основаване право на градеж върху парцели за създаване на язовир „ Яденица”

Министерският съвет реши да бъде учредено възмездно безсрочно право на градеж върху 55 поземлени парцела обществена държавна благосъстоятелност в интерес на „ Национална електрическа компания " ЕАД за създаване на националния обект язовир „ Яденица " като част от Хидроенергиен комплекс „ Белмекен-Сестримо-Чаира ".
Имотите, върху които ще се построи язовир „ Яденица” се намират в общините Белово и Велинград (област Пазарджик) и са с предоставени права за ръководство на Министерство на енергетиката.
Хидрокомплексът дружно с Помпено-акумулиращата водноелектрическа централа „ Чаира " е стратегически за националната сигурност на България обект. Той е измежду предпочитаните планове за обезпечаване на балансиращи мощности за енергийната система на страната.
С цел повишение успеваемостта на комплекса е планувано увеличение размера на долния изравнител на оборудването посредством създаване на язовир „ Яденица " на равнището на язовир „ Чаира " и свързването им с напорна деривация. Тази система от скачени съдове ще разреши прехвърлянето на води по гравитачен път от единия контейнер към другия, което ще усили размера на долния контейнер на ПАВЕЦ „ Чаира " с 9 млн. куб м (от 5.6 млн. куб м. на 14.6 млн. куб м).
Така централата ще премине от дневен към седмичен режим на равнене на водните размери и опция за работа в цялостна генераторна мощ в продължение на 20 часа (от 8,5 часа в момента) и 22,5 часа - в помпен режим (от 11 часа към сегашния момент).
Реализацията на план „ Яденица” е почнала през 1994 година и се реализира от НЕК ЕАД. За да продължи построяването на плана следва да бъде издадено позволение за градеж, за което е належащо в интерес на НЕК ЕАД да бъде учредено възмездно право на градеж.
Решението на държавното управление не постанова спомагателни разходи/трансфери или други заплащания за сметка на държавния бюджет.

Одобрено е съглашение за подаяние на здравна инсталация и персонални защитни средства

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Споразумение за подаяние на здравна инсталация и персонални защитни средства сред Министерството на здравеопазването на Република България и Свободна страна Бавария, като основа за водене на договаряния.
Съгласно съглашението Свободна страна Бавария подарява безплатно на Министерството на здравеопазването на Република България здравна инсталация за кислородолечение, респиратори за инвазивна намеса, монитори за следене на пациенти в интензивни отделения и персонални защитни средства.

Одобрена е позицията на България за Съвета на Европейски Съюз по претовареност и обществена политика

Правителството утвърди позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейския съюз по претовареност и обществена политика, което ще се състои на 16 юни 2022 година в Люксембург.
Дневният ред планува приемане на отчет за напредъка по предлагането за Директива по отношение на възстановяване на изискванията на труд при работа през платформа.
В рамките на съвещанието са планувани ориентационни диспути на следните тематики: „ Европейския учебен срок 2022 година “, „ Национални цели една година след обществената среща на върха в Порто “ и „ Заетост на хората с увреждания “.
Предвижда се министрите да одобряват Препоръка на Съвета по отношение на самостоятелните сметки за образование и Препоръка на Съвета по отношение на гарантирането на обективен преход към индиферентност във връзка с климата.
В рамките на работния обяд министрите ще обсъдят обстановката в Украйна с акцент върху обществените ограничения, признати в подтекста на краткотрайната протекция, по- особено във връзка с дамите, децата и уязвимите групи.

Одобрена е позицията на страната за съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси

Правителството утвърди позицията на Република България за присъединяване в постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се организира на 17 юни 2022 година в Люксембург.
По време на срещата участниците ще обсъдят напредъка в договарянията по предложенията за нови лични запаси и отчетите за конвергенция на Европейската комисия и Европейската централна банка.
Очаква се министрите да одобрят пакета от характерни рекомендации по страни за 2022 година в границите на Европейския учебен срок и плана на Решение за осъществяване на Съвета на Европейски Съюз за одобрение на Плана за възобновяване и резистентност на Полша. Председателството ще показа отчета за напредъка по законодателния пакет за ограниченията против изпиране на пари.

Правителството утвърди резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “ през май 2022 година

Министерският съвет утвърди отчета с резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси ", което се организира на 23 май 2022 година в Брюксел. България бе показана от заместник-министъра на външните работи Васил Георгиев.
Съветът организира полемика в подготовка на изключителното съвещание на Европейския съвет на 30-31 май 2022 година, въз основа на план на изводи по тематиките Украйна, енергетика, продоволствена сигурност и защита.
Министрите организираха продан на отзиви и по плана на дневен ред за съвещанието на Европейския съвет на 23-24 юни 2022 година, включващ тематиките Украйна, стопански въпроси, Конференцията за бъдещето на Европа и по-широка Европа.
Министрите организираха първа полемика по отношение на резултатите и последващите дейности след завършилата на 9 май 2022 година Конференция за бъдещето на Европа. Държавите - членки на Европейски Съюз поддържаха препоръчаната от Председателството на Съвета на Европейски Съюз методология по предложенията на Конференцията. Съветът организира чуване по процедурата по член 7, алинея 1 от Договор за Европейския съюз в региона на съблюдаване на полезностите на Съюза.

Одобрен е отчет с резултатите от постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси

Министерският съвет утвърди отчет с резултатите от постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се организира на 24 май 2022 година в Брюксел.
По време на съвещанието министрите обмениха отзиви по отношение на използването на глобите против Русия, икономическите и финансовите последствия от тях и предлагането за даване на нова макрофинансова помощ на Украйна. В рамките на срещата беше разисквано настоящото положение на използването на Механизма за възобновяване и резистентност.

Одобрени са резултатите от извършеното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Правителството утвърди резултатите и взетите решения на постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, извършено на 24 май 2022 година в гр. Брюксел, Кралство Белгия.
Съветът утвърди финалния план на Заключения по отношение на високопатогенната инфлуенца по птиците: стратегически метод към развиването на имунизацията като допълващ инструмент за профилактика и надзор, за които страната ни съобщи своята поддръжка, защото смята за значимо да се увеличи информираността на заинтригуваните страни за значимостта на имунизацията против това заболяване, като мярка за неговата предварителна защита.
По отношение на положението на селскостопанските пазари, по-специално вследствие на спора в Украйна, страната ни изрази високата си оценка към напъните на Комисията и Председателството за справяне с отрицателните последствия от тежката обстановка в секторите на земеделието и рибарството. С оглед отражението на обстановката и върху пазарните цени на главните хранителни артикули, следва да се наблюдават деликатно въпросите, свързани с достъпността на храните, и да се подхващат ограничения, с цел да може селското стопанство и веригите за доставки на храни да са по- постоянни и по-устойчиви в подтекста на бъдещите рецесии. Мнозинството страни членки приветстваха дейностите на Европейската комисия, ориентирани към улеснение на търговията с Украйна, само че още веднъж споделиха опасенията си от повишаващите се цени на вложените първични материали, въпреки че се следи спад в темповете на повишаване. Някои страни членки, в това число Република България, подчертаха изключително тежкото състояние в животновъдния бранш и по-специално този на свинското и пилешкото месо и увеличаващите се цени на фуражите. Част от страните членки желаеха в бъдеще Европейската комисия да продължи да обмисля спомагателни ограничения за бранша, да вземем за пример удължение на изключенията по отношение на екологично ориентираните площи.
По отношение на 12-та министерска конференция на Световната комерсиална организация, 12 - 15 юни 2022 година, Женева, страната ни съобщи, че би подкрепила многостранен пакет за продоволствена сигурност, при изискване, че това няма да въздейства негативно на вътрешната продоволствена обстановка в Република България. От огромно значение е поддържането на отворени и предсказуеми селскостопански пазари и търговия, с цел да се обезпечи непрестанен поток от храни, артикули, услуги и първични материали. Страната ни поддържа освобождението на търговията със селскостопански артикули от ограничавания върху износа и вноса, по отношение на приемането на Регламента по отношение на краткотрайно либерализиране на търговията с Украйна, като акцентира, че следва деликатно да се прегледа въздействието на тези ограничения върху фермерите.

Правителството одобри Решение за възстановяване на отчетността и координацията с Народното събрание

Министерският съвет одобри Решение за възстановяване на отчетността и координацията с Народното събрание. Решението планува всяко предложение от страна на ротационното председателство на Европейския съюз, от държава-членка или от Европейската комисия, обвързвано с одобряването на начало на договаряния за участие в Европейския съюз на Република Северна Македония и Република Албания, направено в границите на подготовката или при провеждането на съвещанията на Комитета на непрекъснатите представители (КОРЕПЕР) или на Съвета „ Общи въпроси “, което се отклонява от Рамковата позиция на Министерския съвет от 2019 година, да се изпраща неотложно от Постоянното посланичество на Република България към Европейския съюз на Комисията по външна политика на Народното събрание.
Правителственото решение планува също представителите на Република България в Комитета на непрекъснатите представители и в Съвета „ Общи въпроси “ да не показват единодушие с предложенията по т. 1 до разискването им в Народното събрание, а при отхвърлянето им от Народното събрание да изразят негативна позиция по тях.

Правителството одобри Национален отчет за положението и опазването на околната среда
през 2020 година

Министерският съвет одобри Националния отчет за положението и опазването на околната среда през 2020 година Той цели да осведоми обществеността и държавните институции за положението и рисковете за околната среда и естествените запаси, както и да насочи вниманието към успеваемостта и целесъобразността на провежданата природозащитна политика.
Докладът включва екологични знаци и методологии, прилагани в оценъчните отчети на Европейската организация по околна среда. Целта е ясно формулиране на въпросите, свързани с взаимоотношението сред обществото и околната среда, и показване на информация за околната среда в България, съпоставима с оценките на общоевропейско равнище. Докладът включва 16 раздела, които обгръщат съществени екологични посоки. Формулирани са „ основни въпроси “ от публичен интерес. Изведени са трендове и изводи, които образуват „ основни послания” по съответните екологични тематики.
С оглед по-добра досегаемост и по-лесно разбиране, анализите са съпроводени с голям брой фигури, диаграми, графики и карти.
Пълният текст на отчета, е оповестен на Интернет страницата на Изпълнителната организация по околна среда.

Приета е Наредба за качеството на обществените услуги

Правителството утвърди Наредба за качеството на обществените услуги. Приемането на нормативния акт е регламентирано в Закона за обществените услуги. Целта му е да сътвори условия за повишение на качеството на обществените услуги и тяхната успеваемост в поддръжка на хората, които ги употребяват. За постигането на този приоритет главен акцент е подложен върху професионалната подготовка на чиновниците, които дават обществени услуги, и обезпечаването на благоприятни условия за тяхното образование, кариерно и личностно развиване.
С наредбата се дефинират стандартите за качество на обществените и интегрираните здравно-социални услуги, както и критериите за тяхното осъществяване. Те са съобразени с типа на обществената услуга и характерните потребности на хората, които я употребяват. Стандартите включват условия за организацията и ръководството на услугите, за броя и квалификацията на чиновниците и критерии за успеваемостта на постигнатите резултати в поддръжка на хората.
Доставчиците се задължават да обезпечават задоволително на брой чиновници с нужната професионална подготовка, както и да обезпечат условия за повишение на тяхната подготовка. С наредбата се регламентират и методите за мониторинг на качеството на обществените услуги от общините и другите снабдители, както и от Агенцията за качеството на обществените услуги.

Правителството одобри Постановление за изменение и допълнение на актове на Министерския съвет за привеждането им в сходство с признатите промени в законите, регламентиращи пълномощията на министъра на електронното ръководство

Със Закон за изменение и допълнение на Закона за електронното ръководство (ЗИД на ЗЕУ, обнародван Дъждовни води, бр. 15 от 22 февруари 2022 г.) бе регламентирана активността на МЕУ, а с преходни и заключителни разпореждания на закона са планувани и промени във всички закони, които са свързани с действия или функционалности на ръководителя на Държавната организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ), надлежно на ДАЕУ. С това изменение са регламентирани пълномощията на министъра на електронното ръководство, надлежно функционалностите на Министерството на електронното ръководство. Това събитие постанова да се променят и нормативни актове, признати от Министерския съвет - правилници и наредби, като задачата е привеждането им в сходство с признатите промени в законите и одобрените пълномощия на министъра на електронното ръководство.
Проектът на акт вкарва промени и допълнения в Наредбата за общите условия към осведомителните системи, регистрите и електронните административни услуги, Наредбата за минималните условия за мрежова и осведомителна сигурност, Правилника за използване на закона за електронната идентификация, Правилника за организацията и активността на Съвета по киберсигурността и други
С препоръчаните промени ще се реализира непоклатимост на правните отношения, както и по-нататъшното създаване на електронно държавно управление, цифровизация на административните услуги и цялостна бърза цифровизация на страната, което ще докара до възстановяване на бизнес средата, понижаване на корупционния риск и усъвършенстване на разноските на администрацията.

Правителството утвърди позицията на България за Съвета „ Общи въпроси “

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “ (СОВ), което ще се организира на 21 юни 2022 година в Люксембург.
Министрите ще продължат работата си по подготовката на постоянното съвещание на Европейския съвет на 23 и 24 юни 2022 година, като обменят отзиви по плана на изводи, който се чака да включва тематиките по-широка Европа, Украйна, молбите за участие в Европейски Съюз на Украйна, Република Молдова и Грузия, стопански въпроси и Конференцията за бъдещето на Европа.
Министрите ще обсъдят последващите дейности след финалния отчет с резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа, показан на 9 май 2022 година
Възможно е министрите да проведат полемика по предлагането за Регламент по отношение на прозрачността и таргетирането на политическото рекламиране. Сред въпросите в дневния ред на СОВ са и характерните рекомендации по страни в подтекста на Европейския учебен срок.

Отпуснатите 45 млн. лв. за рационализация на жп линията Волуяк-Драгоман ще бъдат възобновени към държавния бюджет до края на юли 2022 година

Одобрена е смяна в периода за погасяване на отпуснатите от държавното управление 45 млн. лв. за пускане на дейностите по план „ Модернизация на жп линия София - Драгоман - сръбска граница, жп сектор Волуяк - Драгоман ". Средствата ще бъдат възобновени от НK „ Железопътна инфраструктура " към държавния бюджет не по-късно от 31.07.2022 година
Проектът е очакван за финансиране по Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014- 2020 и сега се чака неговото утвърждение от Европейската комисия.

Одобрено е присъединяване на България в Изменение № 3 на съглашение по отношение на ваксина против COVID-19

Министерският съвет одобри план на протоколно Решение на Министерския съвет за одобрение присъединяване на Република България в Изменение № 3 на Споразумението за закупуване (СЗ) за произвеждане, благоприятни условия за предпочитано закупуване и доставка на сполучливо създадена ваксина против COVID-19 за страните членки на EC, (SANTE/ 2021/СЗ/010), подписано сред Европейската комисия и Moderna Switzerland GmbH и отсрочване без авансово възнаграждение на доставките на имунизациите, които България би трябвало да получи през второто тримесечие на 2022 година
Проектът на съглашение планува опцията участващите страни да отсрочат доставката на дозите ваксини (бустерни), които би трябвало да бъдат доставени през второто тримесечие на 2022 година за по-късен интервал през 2022 година или за началото на 2023 година
Целта на отлагането е оставащите за приемане от България дози ваксина Spikevax да бъдат доставени като нова вариантна ваксина против SARS-CoV-2, с която да се обезпечи спомагателна ваксинална отбрана против коронавирусна зараза в края на годината или през идната година.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР