Мряна рекордьор закачи на въдицата си рибар от Белица. Абдия

...
Мряна рекордьор закачи на въдицата си рибар от Белица. Абдия
Коментари Харесай

Млад рибар се похвали с рекорден улов на една от най-хитрите риби

Мряна рекордьор закачи на въдицата си риболовец от Белица. Абдия Юмеров прави улова в река Искър. Младият мъж се закотвя в дефилето след София, без да знае какво тъкмо го чака.

Бялата мряна се употребява с огромна известност поради хитрия си манталитет и неукротимата си мощност. Едрата риба живее главно в течащи води в Северна България и е предизвикателство за въдичарите. В България мнозина поети са я употребявали в своите стихове. Има я и в националните песни.

Абдия съумява да хване много наедрял образец. Когато го слага на кантара, се оказва, че рибата тежи 4,1 кг. Трофейният размер подрежда Абдия в влиятелна ранглиста. Мъжът влиза в топ 10 на най-хубавите риболовни достижения за 2023 година Печели и премия - телескопичен кол за лов на риба.

Юмеров нормално поддържа форма с лов на риба на скобари и кефали по Струма и Места. В двете огромни реки в Пиринско се среща най-вече черна мряна, която не доближава размерите на бялата си посестрима, а Абдия към този момент несъмнено е почитател и на риболова на бяла мряна. На персоналната му страница в обществената мрежа изобилства от фотоси с уловени от него впечатляващи екземпляри.

Колегите му по въдица Радослав Радославов и Генко Генков също влязоха в класацията. Ловчанлиите извадиха 70-килограмов сом от язовир " Крапец ". През есента двамата вземат решение да ревизират по какъв начин ще реагират сомовете на грозд от пиявици. Голяма риба се захваща, само че макар битката от страна на мъжете съумява да се отскубне.

Макар и леко изнервени, риболовците не престават с опитите, когато следва втори мощен удар на въдицата на Радослав и дълга позиционна борба. Мъжете демонстрират самообладание и взимат всички защитни ограничения да не се стига до неуспех. След куп премеждия съумяват да докарат сома до брега. И двамата са шокирани от гледката на солидното туловище, изпънало се на цели 2,15 м.

Последвала фотосесия с трофейната риба, след което е освободена и към днешна дата продължава да си живее в язовира, написа " България Днес ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР