МРРБ води разговори с КЕВР за изготвяне на механизъм за

МРРБ води разговори с КЕВР за изготвяне на механизъм за ...

МРРБ води разговори с КЕВР за изготвяне на механизъм за овладяване на цената на тока


МРРБ води разговори с КЕВР за изготвяне на механизъм за овладяване на цената на тока, която ВиК операторите в страната плащат. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков, докато бе на посещение в Хасковско.

„Има вариант Водният холдинг да се превърне в купувач, който от своя страна да доставя електроенергия на дружествата . Това обаче ще мине през предоговаряне на цената на тока, която водния сектор използва, за да доставя вода на краен потребител“, добави той.

Според Граматиков идеята е така, както има социална поносимост за цената на водата, да има и поносимост при цената на електроенергията , която се плаща за доставката на вода. Т.е. от името на всички водни дружества в страната, холдингът да закупува ток на преференциални цени. Към момента обаче зам. - министърът заяви, че от разговорите в тази насока с КЕВР няма резултат.

„В момента ВиК операторите купуват ток от свободния пазар. Със скока на електроенергията, някои от тях изпитват затруднения при плащането. Такъв бе примерът с ВиК –Хасково, които бяха натрупали големи задължения за ток и се наложи да теглят кредит, за да го изплатят. Водата в Хасково се доставя от сондажи, чрез помпи. Над 30 % от себестойността на водата е за електричество , сочат сметките на хасковското водно дружество“, обясни Граматиков.

По думите му Водният холдинг може да помага финансово на дружествата , които изпитват затруднения заради скъпия ток. Според него , холдингът е в състояние да покрие част от цената на тока, ако се наложи.

Граматиков бе категоричен, че нито един ВиК-оператор няма да бъде доведен до фалит заради скъпия ток.

Източник: btvnovinite.bg