МРРБ води разговори с КЕВР за изготвяне на механизъм за

...
МРРБ води разговори с КЕВР за изготвяне на механизъм за
Коментари Харесай

МРРБ води разговори с КЕВР за изготвяне на механизъм за овладяване на цената на тока

МРРБ води диалози с КЕВР за правене на механизъм за преодоляване на цената на тока, която ВиК операторите в страната заплащат. Това заяви зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Граматиков, до момента в който бе на посещаване в Хасковско.

„ Има вид Водният холдинг да се трансформира в покупател, който от своя страна да доставя електрическа енергия на сдруженията. Това обаче ще мине през предоговаряне на цената на тока, която водния бранш употребява, с цел да доставя вода на краен консуматор “, добави той.

Според Граматиков концепцията е по този начин, както има обществена търпимост за цената на водата, да има и търпимост при цената на електрическата енергия, която се заплаща за доставката на вода. Т.е. от името на всички водни сдружения в страната, холдингът да закупува ток на преференциални цени. Към момента обаче зам. - министърът съобщи, че от диалозите в тази тенденция с КЕВР няма резултат.

„ В момента ВиК операторите купуват ток от свободния пазар. Със скока на електрическата енергия, някои от тях изпитват усложнения при заплащането. Такъв бе образецът с ВиК –Хасково, които бяха натрупали огромни отговорности за ток и се наложи да теглят заем, с цел да го изплатят. Водата в Хасково се доставя от сондажи, посредством помпи. Над 30 % от себестойността на водата е за електричество, сочат сметките на хасковското водно сдружение “, изясни Граматиков.

По думите му Водният холдинг може да оказва помощ финансово на сдруженията, които изпитват усложнения поради скъпия ток. Според него, холдингът е в положение да покрие част от цената на тока, в случай че се наложи.

Граматиков бе безапелационен, че нито един ВиК-оператор няма да бъде доведен до банкрут поради скъпия ток.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР