МРРБ вече има методика за индексация на строителните договори. Надявам

...
МРРБ вече има методика за индексация на строителните договори. Надявам
Коментари Харесай

В момент на оцеляване алтернативна стратегия няма

МРРБ към този момент има методика за индексация на строителните контракти. Надявам се тя да бъде призната от служебното държавно управление, разяснява изпълнителният шеф на „ Райкомерс Конструкшън “ инж. Иван Моллов. Той е приключил Техническия университет в София. Има дългoгoдишeн мyлтинaциoнaлeн oпит във втopия пo гoлeминa в cвeтa xpaнитeлeн кoнцepн в oблacттa нa тъpгoвиятa, пpoизвoдcтвoтo и цялocтнaтa вepигa зa дocтaвки нa бъpзooбopoтни xpaнитeлни cтoки. От 2008 година досега е изпълнителен шеф и член на Управителния съвет на „ Райкомерс Конструкшън “. Компанията е с предмет на активност планиране и строителство на водопроводни и канализационни мрежи, строителство на пречиствателни станции и депа за боклуци. Инж. Моллов е член на Изпълнителното бюро и на Управителния съвет на Камарата на строителите в България.

- Цената на материалите е една от главните тематики в строителния бранш. Кои са главните съставни елементи във образуването ѝ?

- От средата на 2020 година се следи сериозен растеж в цените на строителните материали. Причините за това са нарушените цикли на произвеждане и веригата на доставки при производителите в резултат на пандемията. Също нарушените транспортни коридори, дефицитът както на материали, по този начин и на работна ръка. Към това прибавяме и неколкократното покачване в цените на енергоносителите и горивата. Резултатът и предизвикването, пред които сме изправени, е трагичен растеж на цените на строителните материали. И в случай че в инфраструктурното строителство това е нещо, с което се сблъскват единствено изпълнителите и възложителите, то всички го виждаме при цените на жилищните парцели главно поради нарасналата себестойност. В нашата област главен материал са тръбите. Те бележат растеж от 20 до 45%, като минимум е покачването при стъклокерамичните тръби, най-високо е при стоманените и чугунените. Значителен растеж има и при полиетиленовите и полипропиленовите тръби, където растежът на цените на горивата оказва най-съществено въздействие. Всичко това води до едно приблизително оскъпяване на ВиК инфраструктурното строителство с близо 40% единствено в резултат на растежа на цените на първични материали и материали. Всички бяхме привикнали с минимална инфлация и с съвсем никакъв растеж в разноските и в миг като днешния се оказваме неподготвени. Защото към нарасналите разноски за строителни материали прибавяме и директното влияние на растежа на цените на горивата и общата инфлация, която оказва въздействие върху разноските за труд, които също порастват със съществени темпове.

- Какво е мнението ви за процеса по индексация на към този момент подписаните контракти за инфраструктурни планове, който Министерство на регионалното развитие стартира?

- За мен това е наложително и неизбежно да се случи. Ръст от 40–50% в разноските на практика не може да бъде „ преглътнат “ от нито един от изпълнителите. В момента сме изправени пред алтернативата кое е по-малкото зло. Да спрем реализацията на даден план и да платим наложените и планувани наказания или да продължим реализацията с ясното схващане, че това е нестабилен във времето модел. Защото води до загуби и ще се стигне до понижаване на вложенията, ограничение на усвояването на нови технологии и чисто оперативното развиване на дадена компания, в това число и нашата ще тръгне стремително надолу. Индексацията е извънредно належаща и неизбежна, тъй като, в случай че нищо не се направи, строителният развой при тези условия ще спре и огромна част от компаниите в бранша ще прекратят активността си, ще банкрутират. Това ще повлече отговорности към снабдители, чиновници, подизпълнители, понижаване на данъчните доходи, увеличение на безработните и обвързваните с това разноски в системата за обществено подкрепяне. Лошото е, че процесът и нуждата от такава индексация се възприема от всички, само че в същото време се забавя задоволително дълго, че да е използвана една от българските поговорки „ След дъжд качулка “. Ако индексацията се одобри при започване на идната година, огромна част от плановете няма да могат физически да бъдат изпълнени. Ще загубим европейското финансиране, което ни се дава, тъй като няма метод един огромен план със период на осъществяване 700 дни да бъде изпълнен за няколко месеца. Няма да има канализации, ще имаме нараснали разноски и пилеене на питейна вода, няма да се разхождаме в предстоящите от нас благоустроени европейски градове на XXI в.

- Как нарасналите цени на материалите ще повлияят на към този момент започнатите планове, както и на новите, които планирате? Каква е тактиката ви?

- Ние сме изправени пред тази алтернатива с една дребна добавка, че с изключение на материална стойност за нас всеки обект има и своята морална стойност. Досега нямаме нито един обект, който да не е изпълнен в период, а камо ли да не го приключим. Ако спрем и не приключим някои от обектите, това ще бъде доста огромно леке в дългогодишната ни история, което не бихме желали. Но когато става въпрос за оцеляване, различна тактика няма. Голяма част от плановете се осъществят извънредно дълго – подобен образец е планът ни в Смолян, създаден още през предходния програмен интервал (2007–2014 г.), само че заради неспособност за реализацията му е дипломиран като „ временен план “, чието осъществяване се планува в сегашния интервал. Подписахме контракта за осъществяване при започване на 2020 година, а действително строителните действия започнахме в средата на 2022 година Невъзможно е направената преди повече от 10 години оценка на нужните разноски за реализация и бюджетираните средства да са съответни на днешната действителност, в случай че не е очакван механизъм за периодическа актуализация. Което в действителност и повдига въпроса, дали и по какъв начин е допустима неговата реализация без настояща актуализация?

- Каква е прогнозата ви за идващите 12 месеца във връзка с темпа и размера, с които ще се осъществят инфраструктурни планове в България?

- Умерено оптимистична, защото в последния си работен ден 47-ото Народно събрание одобри изменение в Закона за публичните поръчки, което дава опция подписаните от публичен възложител строителни контракти да бъдат индексирани по методика, утвърдена от държавното управление. В прилежаща Румъния в края на август 2021 година беше призната методика за индексация с разпореждане на Министерски съвет, от този момент беше усъвършенствана към този момент три пъти. Ние едвам успяхме да създадем първата крачка. Умерен оптимист съм, тъй като въпреки всичко в последния вероятен миг се откри политическа воля и се откри опция пред бъдещото държавно управление да направи нужното най-малко стартиралите планове да бъдат приключени. От друга страна във всяка една оперативна стратегия има заложени количествени и качествени индикатори, които следва да бъдат реализирани в края на интервала. Ако част от плануваните планове не бъдат осъществени, е допустимо да се окаже, че задачите на програмата не са реализирани и надлежно да бъдат стартирани процедури против България за налагане на наказания.

Милена Иванова

Интервюто е част от специфичното издание на списание „ Мениджър “ – „ Строителство и вложения “, което може да бъде открито в дистрибуционната мрежа, както и в мобилното приложение.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР