МРРБ дало положително становище за финансиране на укрепването, но към

...
МРРБ дало положително становище за финансиране на укрепването, но към
Коментари Харесай

Казусът с рушащата се крайбрежна алея към Сарафово се забатачи в комисия към МС

МРРБ дало позитивно мнение за финансиране на укрепването, само че все още, наподобява, няма взето решение

Казусът с рушащата се крайбрежна алея към бургаския кв. „ Сарафово “ се заплете. Темата бе разисквана тази седмица по реда на парламентарния надзор след въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Андрей Рунчев към министъра на районното развиване Андрей Цеков.

“Въпросната крайбрежна алея към квартал „ Сарафово “ в сектора, попадащ в местността „ Ъгъла “ до квартал „ Сарафово “, с дължина 1200 метра , е построена върху брегоукрепително оборудване дамба , което е част от един важен план за подсилване на свлачище „ Сарафово “, който е на стойност над 50 млн. лева и е завършен през 2021 година – финансиран е от Министерството на районното развиване и благоустройството. Алеята в този сектор е нова, благоустроена, оборудвана с осветяване, интернет и в действителност е чудесна пешеходна и велоалея до квартала ”, сподели министърът от трибуната на Народното събрание.

Проблемната права, в която през месец май 2022 година са регистрирани пукнатини по асфалтовата настилка и пропадания, се намира сред солниците и новата пешеходна алея в региона на морски плаж „ Сарафово – юг “, който е изключителна държавна благосъстоятелност и върху него са предоставени права на ръководство на регионалния шеф на Бургас.

Андрей Рунчев съобщи от своя страна: „ В началото на 2023 година регионалният шеф на Бургас е отправила искане до Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет за финансиране в размер на 116 хиляди лева за укрепването на крайбрежната алея към квартал „ Сарафово “. До началото на дейния летен сезон ремонтът на алеята към момента не беше почнал и предпоставките за по-сериозен случай и сега са настоящи. ”

А министърът обясни, че поради основаната спешна обстановка през 2022 година са извършени неколкократни комисии по реда на Закона за отбрана при бедствия, които са проведени от регионалния шеф на Бургас, при които е подадено искане за финансиране на проучвателни и планови работи до Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет (МС). Това искане е възобновено през 2023 година

До момента обаче, наподобява, там няма развиване.

“При извършените комисии не са открити нови или активизирани свлачищни процеси в посочения сектор от алеята. Във връзка с постъпило от Община Бургас в Министерство на регионалното развитие искане за финансиране, съпроводено от направен капиталов план , е даден отговор с инструкции до Община Бургас. Искането е за финансиране в размер над 6 млн. лева Това, което е отговорено, е, че откритите с направените изследвания по направения капиталов план обстоятелства е, че откритите процеси са дестабилизационни, изтъквам, с най-вече лекомислен темперамент водна ерозия от атмосферни води в горната част на проучваната площадка и също по този начин дестабилизационни процеси в зоната на приморската алея и плажната линия ”, сподели още Андрей Цеков.

Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) не било функционално способният орган да финансира плана. Това е Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне, а Министерство на регионалното развитие е дало позитивно мнение пред тази комисия за разпределяне на средства за обекта, изясни министърът.

Депутатът Рунчев изрази незадоволство от чутото. Това е един проблем, който към този момент се разисква над година и половина, уточни той и изрази опасения, че за началото на идващия летен сезон алеята може да изчезне изцяло . Като доказателство Рунчев разгласи, че има и фотоси, каквито той даде на „ Флагман “.

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР