Мрежите от кадри на бившата ДС в България си остават

...
Мрежите от кадри на бившата ДС в България си остават
Коментари Харесай

Как Русия порази имунната система на България


Мрежите от фрагменти на някогашната Държавна сигурност в България си остават невредими. Те са проводник на скрито съветско въздействие, което поразява " имунната система " на българската страна. Анализ на немския специалист Кристофер Неринг.

Дори 30 години след властта на в миналото вездесъщата към момента е несломена. Бивши чиновници заемат авторитетни постове в политиката, бизнеса и университетските среди и старателно се месят в политиката на страната от Европейски Съюз. И то макар обстоятелството, че в хода на присъединението към Европейски Съюз преди 15 години държавното управление отвори архивите на Държавна сигурност и вкара наложителна инспекция на претендентите за всички изборни длъжности.

Екатерина Бончева, член на комисията за досиетата КОМДОС, споделя пред Дъждовни води: " Създадохме списък от досиета, дълъг общо 16 километра, който е наличен за обществеността. Представихме доказателства, че цялата Държавна сигурност е била брутална политическа полиция. И се погрижихме за това подмолната политика и изнудването с тайните досиета да спрат. ”
Редакцията предлага
Въпреки това, споделя Бончева, очевидно разочарована, малко неща са се трансформирали. Бившите чиновници на тайните служби не престават да оказват въздействие върху политиката и обществото в - с съветска помощ. " Те в никакъв случай не са служили на националната сигурност на България, а единствено на комунистическия режим и Комитет за Държавна сигурност (на СССР) ", споделя Бончева. Всъщност през 1972 година тогавашният министър на вътрешните работи Димитър Стоянов с горделивост дефинира българската Държавна сигурност като " районен клон на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) ". Поради това настоящите към момента мрежи от някогашни сътрудници и до през днешния ден съставляват проблем за лоялността на България към Европейски Съюз и НАТО.

Лоялни ли са разследващите служби

Това стана ясно напълно неотдавна по време на. Добре осведомени държавни кръгове в София, които упорстват за анонимност, настояват, че по това време анализите и прогнозите на разследващите служби са били прекомерно фокусирани върху Русия, заради което капацитетът на съветската войска е бил надценен, а украинската воля за самоотбрана и качествата на украинската войска са били неверно оценени.

" Те (службите - б.ред.) оповестиха първо, че няма да има война, след това оповестиха, че всичко ще завърши за два дни и че за България било най-добре да остане неутрална ", изясняват отдадени. Затова през февруари 2022 година депутати от фракциите на ръководещите тогава партии желаеха да се проверява дали службите не са подвели държавното управление съзнателно.

" Службите за сигурност би трябвало да са " имунната система " на страната. Но тайното въздействие на Русия се усеща на всички места в нашите служби ", споделя, съпредседател на " Демократична България ". Тъкмо това е вероятно и повода, заради която тайните служби заобикалят изискваните от закона инспекции на чиновниците си от КОМДОС. Оказва се, че от дребното чиновници, за които са подадени данни, към половината са в били част от Държавна сигурност.

Шпиони и генерали

Такъв е Илия Илиев, управлявал съветска шпионска група, разкрита чак през март 2021 година От 1980-те години той е работел за тогавашното руско, а по-късно и съветско военно разузнаване ГРУ, където е бил подготвен. Видеозаписи и прихванати диалози потвърждават, че в продължение на години дружно с други чиновници на разузнаването, министерството на защитата и Народното събрание той е продавал на водещите го офицери в съветското посолство свръхсекретни документи, свързани с НАТО.

Друг образец е Валентин Цанков. Генералът от запаса бе задържан през март 2022 година, единствено няколко седмици след съветското нахлуване против Украйна. Обвинението против него: шпионаж в интерес на Русия. От 1982 година Цанков е работил в разследващото ръководство на Генералния щаб и също е минал образование в Москва. Това обаче не приключва кариерата му в посткомунистическа България. Издига се до шеф на отдел в Министерството на защитата и даже става военно аташе в Лондон и Вашингтон. Според обвинителния акт Цанков е предавал секретни документи на политическия секретар на съветското посолство в София. " Шпионинът Вальо ", както нарекоха Цанков, въобще не е крил благосклонностите си към Русия. Той намерено е подлагал на критика отварянето на комунистическите архиви на Държавна сигурност и е предупреждавал, че НАТО сякаш готвело някакво нахлуване против Русия.

Национализъм и външна политика

Старите фрагменти на Държавна сигурност от десетилетия са дейни и в българската външна политика. Именно посредством тях прониква и съветското въздействие. През декември 2021 година тогавашната външна министърка Теодора Генчовска искаше да одобри четирима някогашни чиновници на Държавна сигурност в своя екип. Тогавашният министър председател Кирил Петков обаче предотврати това.

Още през 2010 година прегледът на външнополитическите фрагменти, осъществен от Комисията КОМДОС, стигна до шокиращи заключения: 201 от 593 високопоставени чиновници, както и 205 от 467 посланици, са работили преди за Държавна сигурност.

Зад българската обсада против присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз също стоят старите мрежи на Държавна сигурност в Министерството на външните работи и в кръга от съветници на президента Румен Радев. Но не са единствено те. Българските националистически партии, които непрекъснато подклаждат спора, също са " цялостни със остарели фрагменти на Държавна сигурност, които в разногласието със Северна Македония обслужват ", споделя Екатерина Бончева.

" Нужна е смяна в манталитета "

Не е изненадващо, че с изключение на Българска социалистическа партия, най-вече националистическите сили в България не престават да упорстват за преустановяване на инспекциите за принадлежност към Държавна сигурност и за затваряне на комунистическите архиви. " Не съм оптимист, когато става дума за осмислянето на предишното ", споделя Христо Иванов. " В сегашната непрекъсната политическа рецесия е мъчно да си представим държавни управления, които в действителност биха желали да се заемат с този въпрос. "

Екатерина Бончева обаче акцентира смисъла на КОМДОС и нейната активност: " Изградихме постоянна институция и показахме на обществото кой е имал връзки с Държавна сигурност. Това откриване би трябвало да продължи, би трябвало да се промени манталитетът на политическия хайлайф! "



Вижте и това видео на Дъждовни води
Проруският избор може да се окаже сериозен фактор на изборите в България
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР