Мраз и сняг сковаха голяма част от Европа. Ниските температури

...
Мраз и сняг сковаха голяма част от Европа. Ниските температури
Коментари Харесай

Студ, смог и лавини в Европа причиниха хаос по пътищата и екологични тревоги

Мраз и сняг сковаха огромна част от Европа. Ниските температури напукаха железопътни релси в Полша, турският мегаполис Истанбул осъмна под бяла завивка, а над доста градове надвисна смог от потреблението на въглища за отопление, оповестява Българска телеграфна агенция.

В Швейцария скиор, покрит от лавина през уикенда, умря в болница от пострадванията си. От няколко дни в страната е издадено предизвестие за заплаха от лавини поради изобилния снеговалеж. Лавината е затрупала трима скиори, само че единият от тях съумял да се освободи и изтръгнал втория от снега, само че третият нямал същия шанс, тъй като спасителите закъснели.

Температурите в някои региони на Полша спаднаха до минус 28 градуса през предходната нощ - най-студената от 11 години.

В същото време столицата Варшава и още няколко огромни града потънаха в гъст смог. Замърсяването бе толкоз мощно, че столичните управляващи приканиха хората да не излизат на открито. Съседна Чехия също претърпя най-студената си нощ за тази година с температури под минус 20 градуса на доста места. Очаква се студът в Североизточна Чехия да отстъпи и да бъде заменен от изобилен снеговалеж, споделиха метеоролозите.

За мощни ветрове и извънредно ниски температури оповестяват и от доста региони на Балканите. Това основава проблеми с електроснабдяването в Сърбия. Сняг има даже по хърватските острови в Адриатическо море.

Минус 13 градуса бяха измерени и в Източна Албания. Замръзнали пътища в Поградец на брега на Охридското езеро попречиха на пожарникарите да дойдат в точния момент и да угасят огъня в един дом, заради което почина човек.

Снегът съвсем изцяло сковава придвижването в Истанбул. Много коли бяха изоставени по улиците.

В Германия също наваля свеж сняг и пътищата се трансфораха в пързалки. Паднали дървета станаха аргументи за поредност от пътни произшествия през вчерашния ден и през миналата нощ. При един от тях почина водач. Сняг и мраз сковаха и скандинавските стани. Най-ниските температури, както следва да се чака, бяха регистрирани зад полярния кръг.

Норвежкият метеорологичен институт насочи съвсем закачлив апел към всички, които обичат да плетат, да изпратят топли вълнени облекла на своите другари на север.

В Дания полицията откри през вчерашния ден 17 души да моржуват голи в езеро на 40 км западно от Копенхаген. Всички те, на възраст сред 26 и 51 година, получиха предварителни обвинявания в нарушаване на коронавирусните ограничавания, които не разрешават събиране на повече от 5 души. Като за първо нарушаване те ще платят санкции по 2500 крони (около 405 долара).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР