Мрачните прогнози, че пазарът на имоти в Пловдив ще замръзне

...
Мрачните прогнози, че пазарът на имоти в Пловдив ще замръзне
Коментари Харесай

Всяка трета покупка на имот в Пловдив продължава да е с ипотека, мрачните прогнози за пазара не се сбъднаха

Мрачните прогнози, че пазарът на парцели в Пловдив ще замръзне през тази година не се оправдават. Макар и с леко закъснение данните в Агенцията по вписванията демонстрират, че продължава сериозна интензивност по покупка и продажба на недвижимо имущество.
Прочетете още
През третото тримесечие на 2023 година са осъществени общо 3582 покупко-продажби с парцели. Спрямо същия интервал предходната година те са с 618 по-малко или с стесняване на продажбите с почти 14%. В началото на годината обаче брокерите отчитаха толкоз занимателен пазар, че организациите чакаха понижение с надалеч по-сериозен %.

За първите 9 месеца в Пловдив са вписани 10 997 сделки, до момента в който от януари до септември 2022 година те са били 12 813. Така за момента годишното изстудяване на пазара е тъкмо 14%. 

Очакванията за застой, рухване на цените и нарастване на предлагането за сметка на търсенето, се базираха главно на обстоятелството, че лихвите и ГПР-то по ипотечните заеми ще се покачат внезапно, както и че изискванията на банките за кредитиране като приходи и % самоучастие, ще се завишат. 

Не се случи нито едно от изброените, по тази причина и се резервира наклонността от последните години - почти всяка трета договорка в Пловдив е финансирана от банка. Преобладават договорните ипотеки и се следи спад на заличените борчове. 

Логично, цените на парцелите не просто не паднаха, само че се подвигнаха. Експерти чакат същия тренд да продължи до декември, като обичайно най-силното тримесечие за покупко-продажби е точно последното. 



 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР