Мрачна прогноза за парите на държавата направи председателят на Бюджетната

...
Мрачна прогноза за парите на държавата направи председателят на Бюджетната
Коментари Харесай

Чобанов: Поставили сме си цели, които може да са привлекателни, но не работят за ръст на икономиката

Мрачна прогноза за парите на страната направи ръководителят на Бюджетната комисия в Народното събрание доцент Петър Чобанов в изявление за предаването „ Бизнес.БГ ” по Българска национална телевизия.

Вторият транш от средствата по Плана за възобновяване и резистентност е под въпрос поради наследените проблеми. В проекта сме си сложили за цел неща, които може да са привлекателни, само че не работят за растеж на стопанската система, сподели Чобанов.

Министерството на финансите твърди, че първият транш по Плана ще бъде получен до края на годината. Но с него ще се финансират не планове по Плана, а заплащания за пенсии и други обществени разноски, изясни Чобанов.

Той разяснява обявените от МФ три разновидността за бюджет за 2023 година - мощно закостенял с 3% недостиг, надценен – с 6,6 на 100 недостиг, и по средата.

Ситуацията, пред която сме изправени, е в действителност комплицирана. Видяхме от актуализацията на бюджета за 2022 година, че когато няма ясно изразено парламентарно болшинство, когато няма кабинет, който носи отговорност за дейностите си, когато няма съответна стратегия зад бюджета, тогава  някои партии може да подходят безконтролно и да решат, че са в предизборна обстановка. Така бюджетът може да се окаже претрупан с непотребни разноски. И да се стигне до така наречен надценен вид, разяснява Петър Чобанов. И изясни: „ Но той не е надценен. Той е проекцията на това, което кабинетът на Промяната ” заложи в бюджета за 2022. Когато продължим тези ограничения и ги остойностим, се получава недостиг от 11 милиарда лева и 15 милиарда лева дълг. За страдание, рискуваме тези 15 милиарда лева дълг да се повторят през всяка от идващите 3 години. И да стигнем до мощно неустойчиви дългови равнища, при които да си кажем, че няма от кое място да вземем пари за лихвите. ”.

Към момента наподобява по-разумен е разновидността, при който удължаваме действието на този бюджет, само че като си сложим явен период, че когато има опция да се сформира постоянно държавно управление, тогава ще бъде признат и постоянен бюджет за идната година. Тоест периода в закона – 31 октомври, да го отсрочим с няколко месеца, с цел да може, когато има постоянно държавно управление, да приемем бюджет, сподели ръководителят на отрасловата комисия в Народно събрание.

Ние не сме се отказали опцията да търсим разсъдъка, не сме се отказали от диалогичността и конструктивизма да се опитаме да съставим програмен кабинет. Ако не се случи обаче ще приемем закон да удължение действието на бюджета, с цел да сме сигурни, че никой няма да остане гладен през зимата, че бизнесът ще бъде подсилен, сподели Чобанов.

Отговорните политически сили, макар че не се вижда някакво изразено болшинство, няма да оставят страната да няма бюджет и да разчита на автоматизирано приложение на Закона за обществените финанси. Мисля си, че законът за удължение на бюджета ще бъде признат, акцентира ръководителят на Бюджетната комисия в Народно събрание.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР