Мрачна атмосфера обгръща 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена.

...
Мрачна атмосфера обгръща 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена.
Коментари Харесай

Майк Помпео през 1989-а служи като войник на границата между двете Германии

Мрачна атмосфера обгръща 30-ата годишнина от рухването на Берлинската стена. Усетили лъх, напомнящ за Студената война, измежду засилващи се националистически настройки, Германия и Европа означават през тази седмица 30-ата годишнина от рухването на стената.
В унисон с настроенията Германия е подготвила скромна политическа стратегия за честванията, чиято кулминационна точка се чака в събота.

Преди 10 години водачи от цялата планета, в това число от четирите съюзнически сили във Втората международна война, дойдоха да повалят стена-макет пред Бранденбургската врата в Берлин. Целта бе да покажат, че времената на зидовете са останали в историята.

В събота няма да има огромни жестове. Политическият климат в Германия е поляризиран повече от всеки път поради изборните триумфи на антимигрантската последна десница, изключително в някогашната комунистическа Източна Германия.

Канцлерът Ангела Меркел ще приказва в събота сутринта в " параклиса на помиряването ", повдигнат край тогавашната Берлинска стена. Наред с ръководителите на Полша, Чехия, Словакия и Унгария тя ще изтъкне " приноса на страните от Централна Европа за мирната гражданска война " от 1989 година

Надвечер ще я смени президентът Франк-Валтер Щайнмайер, който ще произнесе тирада пред Бранденбургската врата, след което стартира огромен концерт.

" Обединението е подарък за Германия от Европа в края на столетие, когато германците са предизвикали непредставими премеждия на този континент ", уточни шефът на немската дипломация Хайко Маас.

За събитието счита да дойде и американският му сътрудник Майк Помпео. През 1989 година бъдещият държавен секретар на Съединени американски щати е служил като боец на междугерманската граница.

Градът-символ на " вятъра на смяната " ще уважи годишнината, само че " Ние сме си мечтатели ", с мъка споделя заместник-кметът на Берлин по културата Клаус Ледерер.

Падането на Стената и на Желязната завеса, разделяли следвоенна Европа, тогава вдъхна големи очаквания за ера на разведряване и единение, за разоръжаване и навсякъде разпространяване на либерално-демократичния модел.

Днес наподобява, че вятърът се е обърнал.

Последният руски президент Михаил Горбачов, към момента известен в Германия, напълно не е надъхан оптимистично. " Световната политика се носи по изключително рисково наклон ", предизвестява Горби в последната си книга-политическо наследство.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР