Мозайка, направена от роб, за да благодари на Бога за

...
Мозайка, направена от роб, за да благодари на Бога за
Коментари Харесай

Откриха уникалната антична мозайка на освободен роб СНИМКИ

Мозайка, направена от плебей, с цел да благодари на Бога за това, че е освободен, беше открита по време на разкопките в църквата на Светите апостоли от 6-и век в южната турска провинция Хатай.



Църквата на Светите апостоли е открита в портокалова горичка в квартал Арпачифтлик от Мехмет Келеш през 2007 година Това става, до момента в който той прави огромни ровове в терена, с цел да засади портокалови фиданки. Впоследствие в региона започнаха археологически разкопки. Специалистите разкриха мозайки, скотски фигури, каменни гробове и костни остатъци. Археолозите откриха, че регионът е черква и името й е " Църквата на Светите апостоли ".



Разкопките в историческата черква не престават и до този миг. Последната находка на археолозите бе необикновена мозайка. На нея има фигура на паун и надпис, в който плебей благодари на Бога, за това, че е освободен от господаря си.

Директорът на археологическия музей в Хатай, Айше Ерсой сподели пред Анадолската организация (AA), че Хатай се откроява със своята история, природа и просвета, а квартал Арсуз заема значимо място в историята като пристанищен град от първи век след Христа.



Като означи, че църквата „ Свети апостоли “ и нейните мозайки са от огромно значение, защото разкриват интервала сред 6-ти и 12-ти век в града, Ерсой продължи: „ По време на тазгодишните разкопки на църквата беше открита още една мозаечна зона. Тази мозайка, направена от плебей, изобразява пауни, други птици и божествен претекстове.”

Снимки: Мозайката в черква в Хатай (AA)

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР