Мозъчните клетки са определен брой и по време на човешкия

...
Мозъчните клетки са определен брой и по време на човешкия
Коментари Харесай

5-те убийци на мозъка! Няма да повярвате, но алкохолът и цигарите са само съучастници

Мозъчните кафези са избран брой и по време на човешкия живот единствено понижават. Това беше главната теза, що се отнася до основния човешки орган до напълно скоро. Оказа се обаче, че това не е напълно вярно. В интерес на истината множеството неврони се появяват в детството. В някои центрове обаче те се образуват и в зрялата част от човешкия живот и даже в по-късните стадии. Този развой се назовава неврогенеза и протича в най-важната част на мозъка – хипокамуса. Това е центърът, който ръководи паметта, страстите и усвояването на познания, осведоми вестник „ 24 часа “.

Някои фактори обаче блокират неврогенезата и имат съществена роля за убиването на мозъчни кафези. Най-важните пет от тези фактори са: безсънието, пушенето, обезводняването, стресът и приемът на опиати.

Възрастният човек има потребност от 7 до 9 часа сън в денонощието. Това е нужния интервал на мозъка, с цел да премине през всички етапи на съня – заспиване, бездънен сън, бързото придвижване на очите под затворените клепачи.

Изследване от 2014 година пък сподели, че дългото бодърстване е причина за гибелта на неврони. Колко е нездравословно пушенето знаем всички. При всяко дръпване човек вдишва 7000 токсични субстанции, 69 от които могат да причинят рак. Пушенето води и до инсулт, който пък убива мозъчните кафези.

Заблуда е, че алкохолът убива мозъчните кафези. Той единствено спомага, защото при банкет на алкохол, организмът се обезводнява. 75% от мозъкът е вода. Затова, в случай че пиете коктейл отвертка, с изключение на водка и портокалов сок, заредете се и с чаша вода. За всяко едно пиво. Това, апропо, важи и за трезвеници – хубаво е да се приема повече вода ежедневно. Изключително рисков е и стресът.

Всеки човек е кадърен да се „ стегне “ напрегнат, само че в случай че избрани граници бъдат преминати, това може да е убийствено за мозъка. Много нездравословни са и опиатите. Твърдите дроги са същински убийци на мозъчни кафези. Зависимите изпадат в еуфория и става свръхактивни, само че губят от невроните, които дават отговор за синтеза на успокояващите хормони.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР