Мозъчните гънки на германските полярни изследователи са намалели по размер

...
Мозъчните гънки на германските полярни изследователи са намалели по размер
Коментари Харесай

Установиха намаляване на мозъчните гънки при полярните изследователи

Мозъчните гънки на немските полярни откриватели са намалели по мярка след 14-месечно престояване на станция в Антарктида, сочи взаимно изказване на берлинската клиника " Шарите " и института " Макс Планк " “, оповестено на портала EurekAlert и представено от РИА " Новости ".

Общо девет участници в експедицията до немската станция в Антарктида „ Ноймайер “ - петима мъже и четири дами са се съгласили да вземат участие в изследването. Учените са се пробвали да открият по какъв начин изискванията на живот в цялостна изолираност на фона на полярната зима и неналичието на персонално пространство могат да повлияят на структурата и размера на мозъка. Те се интересували изключително от положението на хипокампуса – чифтен орган, елементи от който са ситуирани в двете полукълба на мозъка, само че са свързани посредством специфични нервни нишки.

Преди, по време и след експедицията, деветимата доброволци са минали проби за когнитивни качества, взети са им кръвни проби и структурата на мозъка им е била записана благодарение на Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Подобни проби са били извършени и на участници в контролната група, състояща се също от девет души, написа Фокус.

Крайните измервания са посочили, че зъбчатата дипла на хипокампуса, която е виновна за пространственото мислене и форматирането на паметта, е станала по-малка при полярните откриватели, в сравнение с при представителите на контролната група. Същото се отнасяше и за равнището на протеина BDNF, вещество, което подтиква и поддържа развиването на невроните.

Ръководителят на плана, доктор Александър Стан, назова резултатите от изследването значими, макар че той призна, че към тях би трябвало да се подхожда с нараснало внимание заради дребния брой участници в опита. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР