Моята цел за тази книга беше да събера всички данни

...
Моята цел за тази книга беше да събера всички данни
Коментари Харесай

Тодор Чобанов: Прабългарите са били мнозинство в България, а славяни почти не е имало до епохата на Крум и Омуртаг

Моята цел за тази книга беше да събера всички данни за българите в университетските данни. Събирах данни и от палеогенетиката, тук става дума за генетиката. Висшият пилотаж е археолози и генетици да работят дружно и това постигнахме с нея. Това сподели в ефира на Euronews Bulgaria историкът Тодор Чобанов, който е създател на книгата „ Произходът на прабългарите “.

Книгата се занимава и с догматиката и псевдонауката, тъй като науката се политизира, всички значими обстоятелства би трябвало да се дебатират. Ние на Балканите сме считани за част от ориента и са давани тълкования през тази призма, сподели Чобанов. Ние сме част от Османската империя и западната просвета ни схваща като източно тяло, само че няма такова нещо, уточни той.
Първо ние потвърждаваме нещо, което доста години се разяснява, че днешните българи и преди този момент българите са индо-европейци. 97% от популацията на Европа са такива. Данните на генетиката ясно демонстрират, че прабългарите в България са болшинство и съвсем няма славяни до епохите на Крум, Омуртаг и така нататък Дори и през днешния ден в 21в. след доста епохи общуване българския сигнал е доста мощен в актуалното българско население - над 40%. Ние работим с стеснен брой средновековни мостри, само че задоволително доста - над 1200 образеца, които се секвенират сега в Харвард. Общо взето сме наясно с това което се е случило, с стадиите, с размерите. В книгата има обосновани обстоятелства на геномна основа. Една от централните тематики е за какво българите не просто оцеляваме, а съхраняваме нациията си.
„ Българите са били доста адаптивни хора, които са умеели да съжителстват - главно със славяните по другите страни в близост. Това е формулата на триумфа - партньорство, приемливост и общуване. Това е по този начин от времената на Велика България “, безапелационен е историкът. Според него историята като научна дисциплинираност попада в областта на политиката, а това главно се случва през 20-ти век. В 50-те години България се счита като първа славянска страна, само че това не е правилно, българите са доста повече в страната, в сравнение с славяните, безапелационен е ученият.

Винаги напомням доста по-неприятния монумент на Сталин във Варна, когато стане дума за Паметника на Съветската войска в София. Тук приказваме за един режим, който е натрапен със мощ след 9-ти септември. В София такива монументи са доста, сподели още Тодор Чобанов. Този е централен, за българските историци постоянно той е бил проблем.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР