Моята работа в Министерството на младежта и спорта е на

...
Моята работа в Министерството на младежта и спорта е на
Коментари Харесай

Весела Лечева: Каня Кирил Петков и Асен Василев в Министерството на младежта и спорта, за да им покажа всички спорни договори

Моята работа в Министерството на младежта и спорта е на експерт, който желае да отбрани държавния интерес и в нея няма политически претекстове. Това съобщи министърът на младежта и спорта Весела Лечева в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

Весела Лечева предложения съпредседателите на „ Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев, с цел да ги запознае със противоречивите контракти, които бяха изнесени от екипа й в общественото пространство.

„ Нямах предпочитание да върша проверки. Нашата единствена цел беше да внесем сигурност и успокоение измежду спортните организации, да създадем опция измежду най-изявените и надарени спортисти да имат добър подготвителен и спортен развой. Нямаше обаче по какъв начин да останем със затворени очи пред порочни контракти, които ощетяват работата на сдруженията. Нямаше и по какъв начин да не бъдат показани пред обществото тези противоречиви контракти ", заяви Весела Лечева.

Лечева подсети, че са били възобновени близо 3 милиона лв. в бюджета на министерството поради тези инспекции и декларираното предпочитание във всеки един миг да бъде предпазен държавният интерес.

„ Убедена съм професионално, няма по какъв начин да си затварям очите пред явни обстоятелства. Ще употребявам вашето студио, с цел да поканя Кирил Петков и Асен Василев в Министерството на младежта и спорта, с цел да им покажа всички противоречиви контракти. Така те ще могат да могат да преценяват дали офанзивата е против „ Продължаваме промяната ", или това е най-естественият развой, с цел да бъдат предпазени ползите на българския спорт. Това изрично не е политическа офанзива ", сподели министър Весела Лечева и добави, че обвиняванията на нейния предходник са „ израз на уязвимост и изтощение, че някой може да покаже в публичното пространство порочните практики ".

Министърът на младежта и спорта разясни и обстановката със стрелбището в кв. „ Гео Милев ".

„ Още по времето, в което Радостин Василев беше министър, аз срещнах управлението на ММС със обстановката на стрелбището. В продължение на 40 години там не беше вложен нито лев и получих схващане от предходното управление ", напомни Лечева.

„ Това, че в този момент комплексът по пукотевица отива в „ Национална спортна база " е най-нормалното нещо, тъй като това сдружение е 100 % държавно и стопанисва съвсем всички обекти - залите по художествена, спортна гимнастика, „ Белмекен ", „ Спортпалас " и доста други. Стрелбищният комплекс не е отишъл в моя персонален двор, това е обект с публично значение, предпазен е изцяло публичният интерес ", добави министър Лечева и добави, че решението е взето изцяло транспарантно от Министерския съвет, а всичко останало са безпочвени обвинявания.

Министърът на младежта и спорта отговори и на въпроса за бъдещето на „ Арена Бургас ".

„ Тази зала би трябвало да бъде приключена, с цел да не остане като монумент на нелепостта и политическата отпадналост. Това, което сме изискали след нашите инспекции, е цялостен отчет във връзка с дейностите, които към момента би трябвало да бъдат приключени, с цел да може да действа залата. Също по този начин чакаме явен отговор доколко е изпълнен договорът, за какво се е наложило забавянето. В момента, в който отчетът е подготвен, ще го представим пред спортната общност и медиите, и ще бъде взето крайното решение. Но тази зала би трябвало да бъде приключена, тъй като в нея са вкарани десетки милиони и тя не може да стои и да се амортизира пред очите на българските жители ", добави Весела Лечева.

Министърът на младежта и спорта още веднъж показа, че българският спорт е трайно недофинансиран и би трябвало да се промени съществено методът, по който се прави бюджета.

„ Факт е, че финансирането на българския спорт е извънредно незадоволително, в случай че го съпоставяме с останалите страни от Европейски Съюз, с които нашите спортисти се конкурират. Нашият бюджет е минимален, тъй че би трябвало да мислим по радикално друг метод. Расте надарено потомство, което би трябвало да получи поддръжка от страната ", приключи Лечева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР