Моята оценка за действията на главния прокурор съм я дал

...
Моята оценка за действията на главния прокурор съм я дал
Коментари Харесай

Оставката на Гешев ще е в полза на гражданското общество

" Моята оценка за дейностите на основния прокурор съм я дал още предходната година. Неговата оставка ще е в интерес на гражданското общество и на страната ". Това сподели пред публицисти във Варна президентът Румен Радев. Той подлага на критика обвинител номер едно Иван Гешев за " оглушителното му безмълвие " за вихрещата се корупция по най-високите етажи на властта. " Знаковите корупционни кавги, които обиколиха всички международни медии, надълбоко дискредитираха страната ни. Оглушителното безмълвие за харчене на милиарди обществени средства на мрачно, до момента в който в това време прокуратурата нападателно клеветеше неуместните на властта ", посочи президентът.

Според Румен Радев импортираното от служебния правосъден министър Янаки Стоилов предложение до Висшия за предварително освобождение на основния прокурор е законосъобразен резултат от всичко, случило се досега. Президентът не се нае да предвижда дали ще се съберат задоволително гласове за отстраняването на Гешев от поста, като изясни, че този въпрос следва да бъда отвеян към Висшия правосъден съвет.

Държавният глава разяснява предлагането служебното държавно управление да стане постоянно. По думите му това звучи като добра доктрина и практическо решение, само че постоянен кабинет значи ясна политическа отговорност от партиите. И акцентира, че най-важната задача пред България е съставянето на стабилно, дейно и работещо държавно управление. Радев прикани политическите партии да проявят отговорност. " Трябва да излъчат ясни политически позиции посредством министрите, които ще бъдат номинирани в постоянно държавно управление. Хората не гласоподават за служебния кабинет, а за партиите. Служебният кабинет е напълно мое решение, мое предопределение и отговорност ", добави той.

Президентът прикани партиите да водят разговор между тях и да заобикалят оправдания. Той даде позитивна оценка за работата на кабинета на служебния министър председател Стефан Янев: " Успешно извърши задачата, която сложих - за начало на демонтажа на порочния управнически модел и излекуване на държавността, за работа в полза на обществото, а не на обособени партии и бизнес кръгове. "

Съставянето на сполучлив кабинет, който да се употребява с доверието на хората, изисква отговорност и усилена работа, неприкритост и градивен разговор. Изисква честност и ясни морални правила. Обществото чака от партиите, които се оповестиха против този циничен управнически модел, да показват ясна опция, разговор и съответни решения, а не оправдания, означи Радев.

Той съобщи, че срокът, в който ще връчи първия изследователски мандат за сформиране на кабинет зависи доста от хода на консултациите с парламентарно показаните групи. Зависи доста от това дали партиите ще намерят разговор, дали ще съумеят да реализират консенсус. А този път политическите сили нямат право на неточност. " Още един изправителен няма да бъде за тяхна сметка, а за сметка на всички нас ", уверен е президентът.

Държавният глава разяснява и създалия се проблем към уволнението на проф. Асен Балтов като шеф на „ Пирогов “. Според него протичащото се в лечебното заведение е показателно за систематичен проблем в системата на опазването на здравето.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР