Мотото на българския парламент стана слоган на целия Европейки съюз

...
Мотото на българския парламент стана слоган на целия Европейки съюз
Коментари Харесай

Борисов: Съединението прави силата стана слоган на целия ЕС

" Мотото на българския парламент стана слоган на целия Европейки съюз през миналите шест месеца. Съединението прави силата е смисълът на европейската идея и въпреки че идва от историята ни, би трябвало да остане като главен принцип на българската политика и в бъдеще”.

Това сподели министър председателят Бойко Борисов, който регистрира пред народните представители резултатите от българското европредседателство.

„ Това беше първото председателство на нашата страна след приемането ни в Европейски Съюз. То бе тестване на европейската ни еднаквост. Показахме, че България може да работи безапелационно като европейска страна. Да схваща същността на европейските цели и да прояви умеенето да работи пълноценно за тяхното постигане”, сподели още министър председателят.

Борисов благодари на всички министри и специалисти, както и на тези, които са работили в Брюксел.

„ Започнахме със 105 отворени законодателни досиета на 1 януари тази година. Впоследствие Европейска комисия показа още 30 нови оферти, по които ние работихме. Равносметката е – 46 реализирани съглашения с Екологичен потенциал. 39 законодателни досиета, по които сме обединили позициите на всички 28 държави-членки в съвета. 58 изводи на съвета, едно умозаключение на председателството, 6 рекомендации на съвета, 17 отчета за напредъка, от които пет на председателството”, разясни Борисов.

„ Българското председателство обезпечи равномерен и своевременен старт на преговорния развой по идната многогодишна финансова рамка за интервала след 2020 година Организирахме изчерпателен продан на отзиви сред държавите-членки и всички заинтригувани страни преди публикуването на законодателното предложение на комисията. В резултат на това в новия бюджет беше обезпечено опазване на сполучливите политики на Европейски Съюз като кохезионната и общата селскостопанска политика. Заедно с това към този момент има и нови оферти за обособени бюджети за цифровизация и защита, които ще водят до стопански напредък и основаване на качествени работни места”, продължи министър председателят.

„ Работата по самодейностите на задълбочаването на икономическия и паричен съюз бе измежду главните цели на българското председателство. В резултат на целенасочените старания и на база създаден компромис от председателството бяха преодолени разлики сред държавите-членки и бе реализиран дълго чаканият общ метод по банковия пакет от законодателни оферти, които съставляват основна стъпка към завършването на банковия съюз. Поставихме мощен акцент върху прехода към кръгова стопанска система и екоиновации, ориентирани към дейно потребление на ресурсите и понижаване на нездравословното влияние върху околната среда и здравето на жителите.

Поставянето на проблемите, свързани с качеството на атмосферния въздух, беше прието и оценено високо освен от институциите, само че и от всички държави-членки. Показателно е, че предходната седмица в Екологичен потенциал получихме поздравления и добра оценка от водача на „ Зелените” Ска Келер както за достиженията ни в областта на околната среда, по този начин и за Западните Балкани”, регистрира Бойко Борисов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР