Мотивът, с който Община Каварна е поискала от екоминистерството да

...
Мотивът, с който Община Каварна е поискала от екоминистерството да
Коментари Харесай

Кой стои зад промените в границите на резервата "Калиакра"

Мотивът, с който Община Каварна е поискала от екоминистерството да извади от територията на резерват " Калиакра " плажа Болата и паркинга пред нос Калиакра е " да бъдат предпазени ползите на хората от с. Българево и да бъде основана опция за развиването на туризма в този регион ".

Това сподели за " Дневник " Нина Ставрева, кмет на общината. " Надявам се по-късно за плажа да се откри собственик – концесионер или наемател, който да го поддържа, да построи там малко заведение ", изясни тя. Плановете за бъдещето на паркинга пред носа били след възможното привършване на процедурата по изваждането му от резервата да бъде самостоятелен като комерсиална зона с преместваеми обекти, " с цел да придобие мястото по-европейски тип ".

Намерението за изваждане на плажа Болата и прилежащата му инфраструктура от територията на резервата " Калиакра " стана известно, откакто на 12 март Министерството на околната среда и водите разгласява информация за идно публично разискване, планувано тъкмо месец по-късно – на 12 април. Според известието, от резервата следва да бъдат извадени шест парцела, с които по-късно да бъде увеличена територията на предпазената околност " Степите ". С тази процедура строителството на така наречен " краткотрайни търговски обекти " ще стане доста по-лесно, разясниха екозащитници. Казаното през вчерашния ден от кмета на Каварна Нина Ставрева подхранва в допълнение тези съмнения.

Различни заинтригувани страни

Началото на процедурата по изваждането на Болата и още пет терена от резервата " Калиакра " бе предшествано от съвещание на общинската администрация в Каварна и министъра на околната среда и водите, състояло се при започване на август м.г. Изненадващо то се оказа закрито за медиите, макар че се отнасяше до обществено дискутиран проблем. " Трудността на това начинание идва от обстоятелството, че решението касае разнообразни ползи ", сподели след края на съвещанието Нено Димов. " Предстоят диалози с представители на локалната общественост и разнообразни заинтригувани страни по случая ", изясни той.

Как и с кого тъкмо са били извършени тези диалози не стана известно. Но събитията от следвалите няколко месеца илюстрират забележителна координация в дейностите на Министерството на околната среда и водите и общинската администрация в Каварна.

Последната заповед за актуализация на площите, включени в резерват " Калиакра ", е издадена от тогавашния министър на околната среда и водите през 2014 година В нея нея като независими парцели не съществуват нито Болата, нито пътя към плажа, нито буните или паркинга пред н. Калиакра.

И... един паркинг

На 13 октомври м.г. е оповестена нова заповед за актуализиране на площта на резервата, този път, издадена от настоящия министър Нено Димов. В нея плажът Болата, пътят към него и брегозащитните уреди към този момент са маркирани като независими парцели. Според кмет на Каварна Нина Ставрева процедурата по обособяването им би трябвало да е завършила пет месеца по-късно едвам през февруари т.г. Всъщност тъкмо тогава в кадастралните регистри е бил включен единствено последният парцел, който в този момент следва да бъде изваден от резервата – паркингът за посетителите на н. Калиакра. Той, както към този момент беше упоменато, следва да се трансформира в зона с павилиони за сезонна търговия.

Последователността на тези, както и още няколко събития, свързани със ориста на резервата " Калиакра ", е странна. Между 2014 година и октомври 2017 година Министерството на околната среда и водите е поискало от Агенцията по геодезия, кадастър и картография промени в кадастралната карта на Българево и обособяването на плажа, пътя и буните като независими парцели.

На 16 октомври м.г. Община Каварна желае от министерството да понижи площта на резервата със същите три парцела. А на 22 декември м.г. Нено Димов афишира публично разискване за изваждането им от резервата и включването в него на на 150 ха степи.

 Плажът Болата като част от резервата
© Спас Спасов

Плажът Болата като част от резервата " Калиакра "

" Ние сме за природата! "

" Странно е, че на 21 януари т.г., единствено ден преди плануваното публично разискване на желаните промени, Министерство на околната среда и водите го анулира и даже изтри информацията от страницата си ", споделя екоактивистът Тома Белев. Новата заповед за актуализиране на площта на резервата " Калиакра " е оповестена на 16 февруари т.г. където един от парцелите при крепостта е разграничен на две и тъкмо тогава се появява паркингът ".

Така стигаме до 12 март т.г. когато министър Нено Димов разгласи за след месец публично разискване за изключване на към този момент шест парцела (в това число Болата и въпросния паркинг) от резервата " Калиакра ".

Според кмет на Каварна Нина Ставрева изваждането на въпросните парцели от резервата " Калиакра " и включването им в зищитената околност " Степите " никога не означавало, че те ще бъдат застроени. " Нищо сходно!, сподели кметът на Каварна. Ние сме за природата. " Приключващата процедура съгласно нея би трябвало да улесни развиването на туризма в района, отдаването на Болата на концесия и построяването на заведение на плажа. Дори да подтиква търговията на паркинга пред вратите на крепостта " Калиакра ".

Всички дружно

Това, което остава не напълно ясно, са " бенефициентите " от възможната реализация на тези другояче положителни планове. Според хората от с. Българево това са " Суджука (вече някогашният депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов), Цуци (бизнесменът от Каварна Валентин Николов,съветник на Мартинов), Красимир Гергов, Георг Цветански, еколозите... – всички дружно забъркаха тази каша ", настояват те.

Истината е, че проблемите със строителството, туризма и напредването в рамките на резервата " Калиакра " визира минимум жителите на Каварна или жителите на близкото с. Българево. Независимо от статута му, в продължение на години плажът Болата беше наличен за туристи и коли без какъвто и да било надзор. Обичайна панорама в разгара на летния сезон бяха стотиците коли, паркирани върху пясъка на самия морски бряг. През цялото това време нито локалната власт в Каварна, нито Министерството на околната среда и водите подхващаше каквито и да било ограничения за отбрана на резервата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР