Москва знае какви мерки да предприеме, за да гарантира сигурността

...
Москва знае какви мерки да предприеме, за да гарантира сигурността
Коментари Харесай

Лавров заплаши: Русия знае какво да предприеме след разширението на НАТО

Москва знае какви ограничения да предприеме, с цел да подсигурява сигурността си след присъединението на Швеция и Финландия към НАТО, сподели съветският външен министър Сергей Лавров, оповестиха съветските държавни медии.

„ Определено ще създадем изводи според от това какъв брой бързо и необятно НАТО ще употребява територията на Финландия и Швеция. Няма подозрение, че това ще бъде направено, защото и Хелзинки, и Стокхолм към този момент разискват разнообразни въпроси със Съединените щати, които се отнасят до разполагането на инфраструктурата на алианса навръх съветската граница с Финландия и доста покрай нашата граница с Швеция “, уточни той на конференция след диалози с първия посланик на Оман Сайид Бадр бин Хамад бин Хамуд Ал Бусаиди.

„ Всички законни ползи на Русия в региона на сигурността ще бъдат предпазени. Необходимите ограничения ще бъдат взети. Ние знаем какви би трябвало да бъдат тези ограничения и по какъв начин да ги използван на процедура “, добави Лавров.

„ Беше изненадващо какъв брой бързо и Финландия, и Швеция се отхвърлиха от неутралния си статут и преимуществата, които им осигуряваше в продължение на десетилетия, осигурявайки релативно самостоятелната им роля, както и репутацията и престижа им както в Европа, по този начин и на интернационалната сцена “, сподели съветският външен министър

Според Лавров двете страни са се отказали и от преимуществата, които са имали от специфичните си търговско-икономически, капиталови и други връзки с Русия. „ Всички национални ползи на финландската и шведската страна бяха принесени в жертва на нуждата от сливане на Запада в битката против Русия, в съответния случай “, акцентира съветският първи посланик.

В понеделник Анкара се съгласи да анулира ветото си върху приемането на Швеция в НАТО след диалозите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с шведския министър председател Улф Кристерсон, генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, които се организираха в навечерието на срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Швеция даде обещание да не поддържа организациите, избрани от Анкара като терористични, и да окаже всякаква помощ на Турция във връзка с нейната европейска интеграция.

Швеция и Финландия подадоха молбите си за присъединение към НАТО през 2022 година, само че процесът беше блокиран от Турция, която изиска двете страни да дефинират кюрдските организации като терористични и да екстрадират упрекнатите в присъединяване в опита за прелом през 2016 година На 31 март 2023 година Народното събрание на Турция одобри протокол, одобряващ присъединението на Финландия към НАТО, след което северната страна публично се причисли към Северноатлантическия алианс на 4 април.

Русия неведнъж е предупреждавала, че нов кръг от разширението на НАТО ще докара до възмездие от страна на Москва. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР