Москва затваря за кратко всички големи летища след предполагаема атака с дрон

...
Русия временно затвори четирите големи московски летища рано сутринта в
Коментари Харесай

Русия временно затвори четирите големи московски летища рано сутринта в петък след предполагаем удар с дрон срещу столицата, съобщи нейният орган за гражданска авиация.

Седем полета са били отклонени поради затварянето на летищата Внуково, Домодедово, Шереметиево и Жуковски в Москва, според Росавиация, авиационните власти.

Кметът на Москва Сергей Собянин каза в петък, че руската противовъздушна отбрана е свалила дрон над столицата през нощта. Той каза в публикация в Telegram, че отломките от дрона са паднали в Експоцентър, изложбен център, който се намира в по-широкия център на Москва, на около три мили (пет километра) източно от Кремъл.

Той каза, че дронът не е причинил „значителни щети на сградата“ и че няма съобщения за жертви.

Инцидентът в петък е третият път през последния месец, в който този район на Москва е ударен от отломки от дронове.

Руското министерство на отбраната побърза да обвини Украйна за предполагаемата атака. „Режимът в Киев предприе друга терористична атака с помощта на дрон срещу съоръжения в Москва и Московска област на 18 август в 4:00 часа московско време“, се казва в изявление на министерството, използвайки руския правопис на украинската столица Киев.

„БПЛА, след като беше ударен от системи за противовъздушна отбрана, промени траекторията си на полет и падна върху нежилищна сграда близо до Краснопресненската набережна в Москва.“

 Разследващите работят близо до повреден покрив след съобщаване за сваляне на дрон в Москва, Русия. class= Следователи работят близо до повреден покрив след съобщаване за сваляне на дрон в Москва, Русия. Шамил Жуматов/Ройтерс

Украйна не е коментирала инцидента. Въпреки това Киев по-рано призна, че е използвал дронове за удари дълбоко в руската територия, докато се опитва да се защити от непровокираната агресия на Москва.

По-рано тази седмица украинските служби за сигурност разпространиха на CNN ексклузивни кадри, показващи момента през юли, когато използваха експериментален морски дрон, за да атакуват руския мост към анексирания Крим, предоставяйки нови подробности за атаката и предупреждавайки, че ще последват още подобни атаки.

Миналия месец Киев каза, че украинските сили са извършили удар с дрон в Москва и предупреди, че предстоят още удари.

Украинският министър Михайло Федоров, чието министерство на цифровата трансформация наблюдава плана за доставка на „Армия от дронове“ на страната, каза миналия месец, че ще има още удари с дронове на фона на контраофанзивата на Киев, целяща да изтласка руските войски от украинска територия.

По това време украинският президент Володимир Зеленски каза, че „Украйна става по-силна и войната постепенно се връща на територията на Русия, в нейните символични центрове и военни бази“.

Четирите летища, които бяха затворени в петък, обслужват по-голямата част от международните и вътрешни граждански полети до и от Москва. Москва има няколко други, по-малки и военни летища, но седемте засегнати полета бяха пренасочени към Нижни Новгород, Санкт Петербург и към Минск в Беларус, каза Росавиация.

Въздушният трафик към Русия се срина след решението на Москва да започне пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Десетки страни, включително държави-членки на ЕС, Обединеното кралство и САЩ затвориха въздушното си пространство за руски авиокомпании.

Броят на чуждестранните посетители в Русия е намалял с малко над 96% през 2022 г. в сравнение с нивата преди пандемията, според Руската асоциация на туроператорите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР