Москва. Тръба от Турски поток“ да влиза в България и

...
Москва. Тръба от Турски поток“ да влиза в България и
Коментари Харесай

„Турски поток“ ще влиза в България

Москва. Тръба от „ Турски поток “ да влиза в България и да получаваме количества съветски природен газ, които да транспортираме към трети страни. За това се договориха министър председателят Бойко Борисов и съветският президент Владимир Путин , които организираха двустранна среща в Москва. Премиерът дефинира диалога си с съветския държавен глава като прагматичен и потребен. Той уточни, че България резервира газоразпределителната си роля на Балканите. „ Относно това дали ще има втора точка на вход на газ през „ Турски поток “ за България – това, което говорихме и което президентът Путин ни увери, е, че е разговарял през вчерашния ден с турския президент и нямат нищо срещу тази входна точка да бъде на българска граница “, сподели министър-председателят. Борисов уточни, че количествата газ, които биха могли да идват към България от съществуващата газова връзка през Украйна и това, което се чака през „ Турски поток “, ще възлизат общо на към 34-35 милиарда куб. метра природен газ. „ Това е съществено количество, за което би трябвало да намерим формула да го разработим през европейския газоразпределителен център. И нашите сътрудници поеха ангажимент, дружно с Европейската комисия, да намерят допустима формула “, уточни българският министър председател.
Руският президент съобщи, че въпросът за превозването на газ от „ Турски поток “ в Европа през България се създава в на практика проект с Турция и България. По думите му въпросът за размерите на директния газ през България би трябвало да бъде привързан с размера на доставките за цяла Европа.
Президентът на Руската федерация уточни и че страната му е подготвена да се върне към плана за строителство на АЕЦ „ Белене “, а Борисов акцентира, че сега България разполага с два реактора и с площадка на централата и желае планът да работи на пазарен принцип, който да може да се устоя и да генерира освен облага, само че и сигурност. „ След 10-15 години ще имаме нужда от базова мощ. Всички са добре пристигнали на пазарен принцип “, акцентира Борисов в подтекста на инвеститорския интерес към плана.
Премиерът Борисов изрази вяра, че президентът Путин ще постави всички старания за нормализирането на ситуацията в Сирия и прекъсването на мигрантския напън към Европа. „ Ключовите думи, към които всички би трябвало да положат старания са: мир, разговор и компромис “, сподели още българският министър-председател.
Двамата означиха и отличното съдействие сред България и Русия в региона на културата, както и повишението на стокообмена и растежа в броя на съветските туристи у нас.
Министър-председателят Бойко Борисов организира среща и с премиера на Руската федерация Дмитрий Медведев . Двамата разискаха задълбочаването на търговско-икономическото съдействие, както и в областта на енергетиката, туризма и превоза. Дмитрий Медведев акцентира, че в последните години партньорството сред двете страни се засилва. „ Сега можем да обсъдим обособени параметри от нашето търговско-икономическо съдействие “, сподели още съветският министър председател. Българският министър председател уточни, че предпочитаните тематики в връзките сред България и Русия остават битката с тероризма и сигурността, стопанската система, туризмът и енергетиката. „ Светът фактически е едно доста тежко място с неспирните спорове. Ние и Европа сме доста пострадали от мигрантската вълна “, добави Бойко Борисов.
В Пловдив пред публицисти българският държавен глава Румен Радев напомни, че при визитата му в Русия е сложил въпросите за оптимизация на цените и изискванията за доставки на съветски енергийни запаси за България, а също по този начин и за по-добри условия за наличието на българския бизнес в Руската федерация. „ Много се надявам българското държавно управление да оползотвори всички тези благоприятни условия след възобновяването на разговора на най-високо ниво сред двете страни “, разяснява той. Държавният глава прикани да се даде опция на държавното управление да проучва всички разновидности във връзка с оповестената концепция за обновяване на работата по плана АЕЦ „ Белене “ и за повдигане на мораториума върху реализацията на плана. „ Това решение би трябвало да изключва финансовия риск за страната и да има действени механизми за надзор на нуклеарния риск “, акцентира президентът.
По стратегия министър председателят Борисов трябваше да се прибере в България на 31 май, само че заради значими задължения и срещи министър-председателят си потегли с ден по-рано от плануваното.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР