Москва ще остане без средства за военната си икономика, ако

...
Москва ще остане без средства за военната си икономика, ако
Коментари Харесай

Politico: Рияд може да срине военната икономика на Путин, ако понижи цените на петрола

Москва ще остане без средства за военната си стопанска система, в случай че Саудитска Арабия извърши проектите си да усили производството на недопечен нефт, с цел да отбрани позицията си на международен петролен водач, написа европейската редакция на Politico, представена от " Фокус ".

Рияд е все по-разочарован от неуспеха на другите петролни страни да координират намаляването на доставките, с цел да покачат цените на петрола до към 100 $ за барел - от сегашните 70. Търговците на нефт настояват, че Саудитска Арабия е подготвена да реагира, като разгърне силите си и се обърне против по-малките производители, като сама изнася повече нефт, с цел да завладее пазарния дял и облагите, даже когато цените падат.

Тази тактика би могла да докара до спад на цените на петрола и до неприятни вести за съветския президент Владимир Путин. През последното десетилетие петролът и газът са най-големият източник на доходи за съветската страна, като съставляват до половината от бюджета на страната.

Михаил Крутихин, съветски енергиен анализатор, основан в Норвегия, декларира, че възможната стъпка на Саудитска Арабия съставлява " голям риск " за държавния бюджет на Москва заради голямата му взаимозависимост от приходите от нефт. И това е единствено един от няколкото непредсказуеми фактора на хоризонта, в това число президентските избори в Съединени американски щати.

" Така че в този момент би трябвало да седнем и да чакаме - да се запасим с пуканки ", показва той.

Саудитска Арабия " прелестно схваща, че съветските компании не се преценяват с настояването за понижаване на производството, по тази причина вършат свои лични проекти ", прибавя Крутихин.

Александра Прокопенко, икономист и помощник на Фондацията за интернационален мир " Карнеги ", се съгласява, че залогът за Кремъл е огромен.

" При сегашните обменни курсове спад на цените на петрола с 20 $ би довел до понижаване на приходите с 1,8 трилиона рубли (20 милиарда долара). Това се равнява на към 1% от Брутният вътрешен продукт на Русия ", показва тя.

" Правителството ще бъде изправено пред избора или да понижи разноските - малко евентуално по време на война “, добавя Прокопенко, " или да одобри инфлационен напън и задушаващо високи лихвени проценти ".

Миналата седмица Financial Times заяви, че Саудитска Арабия може да се откаже от дългогодишните си упоритости да ограничи доставките на недопечен нефт, с цел да увеличи цените до към 100 $ за барел.

Експертите на петролния пазар не се съмняват, че Саудитска Арабия разполага с големия индустриален и експортен потенциал, с цел да промени тактиката си и вместо това да се опита да господства на пазара посредством размер.

" Световната стопанска система е много вяла и търсенето на нефт не е толкоз високо, колкото саудитците биха желали ", разяснява Аджай Пармар, шеф на отдел " Анализи на петролните пазари " във компанията за изследване на първични материали ICIS. " Някои производители, в това число Русия, непрекъснато надвишават квотите си, тъй че това значи, че цените не са покрай 100 $ за барел и саудитците губят самообладание. Това би бил един от методите саудитците да насочат сигнален изстрел към пазара, че ще работят ".

" Посланието е: " Трябва да се стегнете, тъй като в противоположен случай всички ще печелите по-малко, защото ние ще се стремим към пазарен дял, а не към висока цена. “ И в случай че има една страна в света, която има потенциала да го направи, това е Саудитска Арабия ", прибавя Пармар.

Русия, дружно с страни като Казахстан и Ирак, е упреквана, че доставя повече нефт, в сравнение с е контрактувано с картела ОПЕК+ - обединяване на страни, произвеждащи нефт, които работят за управление на международното предложение и цените. Москва непрекъснато надвишава доброволната си квота, която сега е 8,98 млн. барела на ден, макар че нееднократно се е заканвала да приведе производството си в сходство с задачата.

По данни на Министерството на финансите на Русия облагите на страната от изкопаеми горива са се нараснали с 41% единствено през първата половина на тази година, макар западните наказания, наложени поради войната в Украйна.

Президентът Владимир Путин даде обещание да продължи да употребява изкопаеми горива, с цел да поддържа затруднената стопанска система на страната си. " Всеки има компликации и ние имаме своите ", призна той по време на тирада на енергиен конгрес предходната седмица, " само че Русия продължава да бъде един от водещите участници на международния енергиен пазар ".

Освен това в четвъртък съветската държавна осведомителна работа ТАСС заяви, че страната обмисля нова тактика за поддържане на производството на нефт на равнище 540 млн. тона годишно до 2050 година - в намерено несъгласие с напъните за понижаване на добива за подкрепяне на битката с изменението на климата.

Русия е основала " флот в сянка " от застаряващи плавателни съдове, с цел да доставя суровия си нефт в нарушаване на ценовия таван от 60 $ за барел, натрапен от страните от Г-7, а заобикалянето на рестриктивните мерки е донесло на Кремъл близо 25 милиарда $ от началото на пълномащабната инвазия.

Една малка врата разрешава на медиатори в страни като Турция, Китай и Индия да преработват съветския нефт в бензин и дизел, преди да го продават на други места - освободени от глобите. Според отчет, забелязан за пръв път от POLITICO, западните страни са похарчили 2 милиарда $ за това ребрандирано гориво през първата половина на 2024 година, което е донесло на съветската страна задоволително данъчни доходи, с цел да наеме в допълнение 6200 бойци месечно, които да се бият в Украйна.

Въпреки това, даже и Саудитска Арабия да предприеме своя ход, Кремъл, който изпитва дефицит на парични средства, надали ще отстъпи във войната си против Украйна - макар че дефинира националния си бюджет въз основа на упованието, че суровият нефт ще се продава за към 70 $ за барел, което е повече, в сравнение с множеството хора са подготвени да платят.

" Признаците на дисбаланс в стопанската система се усилват ", разяснява Хели Симола, откривател в Банката на Финландия, само че " Русия към момента ще може да продължи да финансира войната за известно време. Войната няма да завърши, тъй като парите на Русия свършват ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР