Москва рискува да предизвика пряка война с НАТО, като прехваща

...
Москва рискува да предизвика пряка война с НАТО, като прехваща
Коментари Харесай

Бивш натовски командир: Русия рискува война с НАТО в Черно море

Москва рискува да провокира директна война с НАТО , като прехваща кораби в интернационалните води и се стреми да наложи икономическа обсада на Украйна , предизвестява някогашният висш главнокомандващ съюзническите сили на НАТО в Европа адмирал Джеймс Ставридис пред европейската редакция на " Политико ".

Ставридис, който ръководеше силите на Алианса в Европа сред 2009 и 2013 година, сподели пред изданието, че ескалациите в морето - в това число - може да принудят сътрудниците на Киев да се намесят, с цел да предотвратят парализиране на стопанската система на Украйна.

" Действията на Русия в интернационалните води на Черно море основават действителен риск това да ескалира до война в морето сред НАТО и Руската федерация ", сподели Ставридис. НАТО, продължи той, " Във вторник съветското министерство на защитата удостовери, че е произвело предупредителни изстрели, преди да се качи на борда на " Шюкрю Окан ", товарен транспортен съд под флага на Палау, който украинският външен министър разпознава като турски. Проверката е била осъществена в югозападната част на Черно море, край крайбрежията на Турция, страна от НАТО. Ставридис разкритикува тактиката като " равнозначна на пиратство ", като Кремъл поставя все по-големи старания, с цел да подкопае търговията сред Украйна и останалата част от Европа.
 Михаил Подоляк: Русия намерено пиратства в Черно море
Михаил Подоляк: Русия намерено пиратства в Черно море

Украйна е подготвена на ответни ограничения

" Ако Русия стартира да завладява кораби или се пробва да ги заплаши, считам, че е евентуално НАТО да отговори, като поддържа филантропичен кулоар за мореплаване ", сподели Ставридис. Алиансът би могъл да пази кораби, които отиват и се връщат от украинското пристанище Одеса " с бойни самолети на НАТО над главите им и вероятно военни кораби на НАТО в конвой ".

Напрежението в Черно море ескалира фрапантно, откакто и предизвести, че корабите, пътуващи до украинските пристанища ,. В отговор Украйна сподели желанието си да нападна съветския енергиен експорт с и за " регион на боен риск " от 23 август.

В отговор на съветското отдръпване от зърнената договорка генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг упрекна Русия в " рискови и ескалиращи дейности в Черно море " , частично и по отношение на бомбардировките на Русия над украинските пристанища. НАТО добави, че " ускорява наблюдението и разузнаването в региона на Черно море , в това число с морски патрулни самолети и дронове ".

Ставридис твърди, че поддръжката от страна на членовете на НАТО, граничещи с Черно море, а точно Турция, Румъния и България, би означавала, че " съветският черноморски флот ще бъде превъзхождан във военно отношение ".

и нейният Съвет за национална сигурност съобщи, че напрежението в Черно море " не е от изгода на никого ". Съобщава се, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като търговията със зърнени култури евентуално ще бъде в дневния ред.

Въпреки последните съветски ействия за морския трафик от южните си пристанища, позволявайки на кораби, които са били затворени в тях отдавна, да навлязат в интернационалните води. В сряда министърът на инфраструктурата Александър Кубраков разгласи, че първият транспортен съд, контейнеровоз под флага на Хонконг , е.
 Тагарев: Черно море стана приоритет на НАТО Обновена
Тагарев: Черно море стана приоритет на НАТО

Отговорностите на българските Военноморски сили нарастват
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР