Москва разработва нов наземен дрон, които скоро може да бъде

...
Москва разработва нов наземен дрон, които скоро може да бъде
Коментари Харесай

Русия ще тества бойни роботи в Украйна

Москва създава нов наземен дрон, които скоро може да бъде трансфериран на фронтовите линии в Украйна, оповестява " Нюзуийк ".

" Тестовете на безпилотната платформа " Зубило " ще стартират в няколко военни подразделения на съветските въоръжени сили през април ", споделят производителите на робота пред РИА Новости.

Основната цел на безпилотната наземна машина (UGV) евентуално ще бъде логистиката. Монтираните картечници са по-скоро с вторична роля, споделя Самуел Бендет от Центъра за военноморски разбори - мозъчен концерн, основан във Вашингтон.

" Зубило " е ситуиран на шаси от камион и е " предопределен да поддържа щурмови групи, транспортира на муниции, транспортира товари и ранени хора, както и да презарежда радиостанции и квадрокоптери ", заяви РИА Новости.

Все още не е ясно какъв брой робота ще бъдат създадени и по-късно доставени на съветските въоръжени сили, сподели Бендет.

Главният дизайнер на роботизираната машина, Игор Зарахович, сподели, че тя може да се създава всеобщо, с цел да се " сведе до най-малко човешкото присъединяване в борбите в рискови браншове на фронта ".

Това допуска, че скоро могат да се появят версии с по-големи бойни модули.

Всъщност, роботът има демонстрационна версия с 23-милиметрово автоматизирано оръдие, само че най-малко на пръв взор тя се характеризира с липса на оптично прицелен модул и автоматизирана система за огън.

" Зубило " тежи 13,3 тона и може да носи потребен товар до 2,7 тона. Бронята на съветската безпилотна щурмова машина е направена най-вече от композитни материали. Те включват композиция от метали, като стомана и нишки с висока здравина, като кевлар.

" Зубило " е планиран да обезпечава отбрана против огън с дребни оръжия в калибри 7,62x39 мм и 5,56x45 мм. Освен това, машината може да устоя на фрагменти и шрапнели от артилерийски снаряди и гранати.

Русия е създала и други типове наземни дронове, предопределени за потребление в Украйна, в това число военен робот " Маркер " с интегриран изкуствен интелект. Украйна също върви напред с създаването на сухоземни дронове, само че бележи голям триумф със своята стратегия за безпилотни лодки.

" Свидетели сме на сходен модел и от двете страни, когато става дума за разработки на UGV ", добавя Бендет пред " Нюзуийк ".

В средата на септември 2023 година министърът на цифровата промяна на Украйна, Михайло Федоров, разгласи тестовата фаза на новият безпилотен робот " Ironclad ". Той към този момент се употребява в бойни задачи на фронтовата линия.

Ironclad е оборудван с картечница и роботизирана бойна кула. Задачата му е да оказва помощ за нахлуване на противников позиции, осъществяване на разследващи задачи и обезпечаване на огнева поддръжка, сподели Федоров.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР