Москва продължава да отказва достъп на Международната агенция за атомна

...
Москва продължава да отказва достъп на Международната агенция за атомна
Коментари Харесай

МААЕ: Русия отказва достъп до покривите на ядрените реактори в Запорожие

Москва продължава да отхвърля достъп на Международната организация за атомна сила (МААЕ) до покривите на реакторите в атомната електроцентрала Запорожие в Украйна, заяви наблюдателният орган в четвъртък, предава Ройтерс.
 
На 4 юли Русия и Украйна се упрекнаха взаимно в скрит план за образуване на терористична офанзива против най-голямата атомна електроцентрала в Европа, където Международната организация за атомна сила неведнъж предизвести за евентуална злополука от близки военни конфликти.
 
Екип на МААЕ се опита да ревизира обвиняванията, само че към този момент не е забелязал никакви тежки военни оборудвания, експлозиви или мини. Организацията упорства за достъп до покривите на реакторните здания и елементи от турбинните зали, изключително на блокове 3 и 4, където, съгласно украинските военни, са били заложени " взривни устройства ".
 
" Експертите на (МААЕ) направиха спомагателни инспекции и обиколки в украинската Запорожка атомна електроцентрала през последната седмица - до момента без да са забелязали никакво тежко военно съоръжение, експлозиви или мини - само че те към момента чакат достъп до покривите на реакторните здания ", се споделя в изказване на МААЕ в четвъртък, първото за Украйна от седмица.
 
В изказването от четвъртък се споделя, че инспекторите на МААЕ са посетили разнообразни зони на реакторни блокове 1-4 този месец. " Докато специалистите на МААЕ видяха транспортни камиони в турбинните зали на блокове 1, 2 и 4, нямаше забележими индикации за експлозиви или мини ", споделиха от организацията.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР