Москва претендира за ролята на средище за развиващи се модни

...
Москва претендира за ролята на средище за развиващи се модни
Коментари Харесай

Българската мода: Изгряващи таланти и BRICS Fashion Summit


Москва претендира за ролята на средище за разрастващи се фешън дизайнери, доказателство за това е и провеждането на BRICS Fashion Summit, като част от Московска седмица на модата. 

Българската фешън сцена прелива от надарени и забавни дизайнери, които демонстрират обилие от гений и креативност. Такива са Албена Александрова, притежател на Модна къща " Рошавата врана ", Лиа Каменова, отличена със “Златна игла, Радостина Илиева, създател на брачен бутик ALEGRA и редица други български дизайнери..



Въпреки забележителната си известност в страната, постоянно дизайнерите се изправят пред предизвикването да получат интернационално самопризнание, да разширят и разпрострат гения си оттатък границите на България. Това, единствено по себе си, акцентира потребността от световна платформа, която да показа тяхната работа на международната фешън сцена.
BRICS+ Fashion Summit: световната сцена за новоизгряващи марки
BRICS+ Fashion Summit е новаторска платформа, която събира дружно дизайнери от всички точки на света, фешън запалянковци, с друг генезис, от страни като Етиопия, Китай, Нигерия, Египет, Кения, Танзания и евентуално - Европа. Въпреки че България не е и в никакъв случай няма да бъде част от BRICS, стилната платформа на алианса е отворена за всички изгряващи дизайнери, в това число и тези от Европейския съюз. Доказателство за това е първата среща на върха в Москва, когато на едно място беше показана работата както на италиански дизайнери, по този начин и на дизайнери от Африка и Азия. Този формат на БРИКС дава опция на българските дизайнери да се изявят на интернационалната сцена, оставайки част от Европейския съюз.



BRICS+ Fashion Summit се отличава със своето предпочитание да приобщи стилните дизайнери от разнообразни страни, да им обезпечи една среда, в която ще открият комфорт и взаимно почитание.

Пример за тази политика на приобщаване е фактът, че 10 тунизийски марки бяха изложени до известни съветски марки като Chapurin и Aleksander Siradekian, които получиха самопризнание в Париж. Стотици фешън купувачи подписаха покупко-продажби в изложбената зала с съветски, индонезийски и ирански дизайнери. Южноафриканският дизайнер Дейвид Тлале показа най-новата си сбирка до творенията на известната рускиня Алена Ахмадуллина и бразилският фешън бранд Lucas Leão.


Защо BRICS+ Fashion Summit е от голяма важност?
За новоизгряващите марки, изключително за тези, които са от по-малки и мъчно забележими пазари, като България, BRICS+ Fashion Summit е повече от събитие. Той е вход към интернационалната фешън сцена.

Български модели се появиха на стилните сцени в Милано, образец е Белослава Хинова, която оглави ревютата на Sportmax и Emporio Armani, а Божана Татарска се появи на парижката фешън сцена. Но това са изключения, а в действителността, за множеството дизайнери, конкуренцията е извънредно огромна.

Европейското фешън пространство е напълно заето от френски и италиански марки. BRICS може да даде повече многообразие на модата и да разкрие неповторими благоприятни условия за новоизгряващите дизайнери.
Пътят към еволюция на стилния свят
BRICS+ Fashion Summit не е нормално фешън събитие, а едно ново придвижване, чиято концепция се корени в това да има интернационална фешън сцена и тя да е по-справедлива и разнообразна.

Модните пазари на BRICS са едни от най-големите в света, доста сходни на тези в Индия и Китай.BRICS са и толерантни към дизайнерските марки, както се откри след срещата на върха.



Друг образец за тази приемливост е това, че индийските купувачи са сключили покупко-продажби с съветски, аржентински и африкански дизайнери. Също по този начин, китайските изложбени зали оповестиха, че са подготвени да показват индонезийски и съветски дизайнери. Изглежда, че BRICS дава равни благоприятни условия на нововъзникващите марки, което е добра опция и за българските дизайнери.

България, както и всички страни, искащи да се включат, ще могат да показват своите хрумвания и да обменят опит с други дизайнери. Крайната цел е създаване на една хармонична и разнообразна фешън промишленост.



Друга опция за българските фешън дизайнери може да бъде присъединяване им в Московската фешън седмица, която, обичайно, показва най-хубавите млади дизайнери от целия свят. Не единствено от страните в БРИКС, само че и от Европа. Великобритански, френски и италиански дизайнери са част от събитието всяка година. Добра компания за българските фешън звезди. Московската фешън седмица ще се състои в интервала 01.03. - 08.03.2024 година

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР