Москва предупреди днес за нови пречки пред изграждането на руско-германския

...
Москва предупреди днес за нови пречки пред изграждането на руско-германския
Коментари Харесай

Русия предупреди за пречки пред Северен поток 2 след компромиса между страните от ЕС

Москва предизвести през днешния ден за нови спънки пред построяването на руско-германския план за газопровод "Северен поток-2 ", откакто Берлин се съгласи на компромис с Франция и други страни членки на Европейски Съюз за по-строга регулация, съобщи ДПА.

Ако се приготвят спънки пред плана, с цел да бъде принудена Русия да транспортира газ през Украйна - по техните условия, техните цени и с несигурността по юридическите въпроси, тогава е малко евентуално нещата да се случат, сподели пред организация РИА Новости заместник-външният министър на Русия Александър Панкин. Не е ясно чии условия и мита има поради той, отбелязва ДПА.

Проектът "Северен поток 2 " планува да се изградят две линии от газопровода с обща мощ 55 милиарда кубични метра годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Съоръжението ще заобикаля директните страни Украйна, Беларус, Полша и другите източноевропейски и балтийски страни през изключителните стопански зони и териториални води на пет страни - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Общата стойност на плана се прави оценка на 9,5 милиарда евро. Единствен акционер в оператора по плана Норд стрийм 2 (Nord Stream 2 AG) е съветският газов холдинг Газпром. Партньори по него са френската Анжи (Engie), австрийската О Ем Ви (OMV), англо-холандската Шел (Shell), немските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), които ще обезпечат 50 % от финансирането.

Според критиците на плана той ще ускори европейската взаимозависимост от Русия. Поддръжниците му акцентират нуждата да се обезпечат енергийните доставки на континента, защото добивът на газ в Европейски Съюз спада.
Панкин удостовери още веднъж, че Русия ще продължи да доставя газ през Украйна. Да, подготвени сме да продължим да използваме украинския пренос, само че при изискванията, които са ни нужни, сподели той.

Украйна и Полша са измежду страните, които печелят от таксите за пренос на газ през тяхна територия.

Вчера страните от Европейски Съюз се съгласиха с френско-германски компромис по регулацията на "Северен поток -2 " без да бъде излаган на заплаха планът. Компромисът планува смяна на европейска инструкция, с което да се разреши на Европейската комисия да наложи по-голям контрол върху газопроводите, в това число германско-руския план. Освен това Европейски Съюз ще ползва по-последователно вътрешните си правила за газовия пазар по отношение на газопроводи от и към страни отвън Европейски Съюз. Страните членки ще би трябвало да желаят утвърждението на Евросъюза, когато договарят промени по газовите съглашения със страни отвън блока, в случай че се засягат европейските разпореждания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР