Москва обяви за персона нон грата двама български дипломати. От

...
Москва обяви за персона нон грата двама български дипломати. От
Коментари Харесай

Ето тези български дипломати гони Русия

Москва разгласи за личност нон грата двама български дипломати. От външното ни министерство оповестиха, че нотата за изгонването на дипломатите е връчена на посланика ни в Руската федерация Атанас Кръстин.

Като претекстове от съветска страна са изтъкнали това, че България е изгонила двама съветски дипломати на 22 март.

Нито българското, нито съветското външно министерство публично оповестяват имената на дипломатите, които са оповестени за личност нон грата и по този метод съблюдават прецизно дипломатическия протокол.

Руското издание " Комерсант " обаче оповестява, че това са Николай Панайотов, първи секретар на консулската ни работа към посолството в Москва и Чавдар Христозов, първи секретар на службата по търговско-икономическите въпроси. Така с съвсем месец забавяне Москва подхваща обещаните реципрочни ограничения на дейностите на София, която на 22 март изгони Максим Рибкин и Александър Зинкин, които страната ни уличи в шпионаж.

Руското външно министерство гони българските дипломати единствено ден, откакто незабавно изгони 20 чешки дипломати в отговор на това, че Прага изгони 18 съветски.

Действията на управляващите в Чехия са стимулирани с обвинявания в шпионаж и присъединяване на изгонените в предизвикването на гърмежи в оръжейни хранилища край Острава през 2014 година. Представители на държавното управление в Прага оповестиха, че гърмежите са били ориентирани против продукция на българския оръжеен предприемач Емилиян Гебрев.

От компанията ЕМКО през вчерашния ден отхвърлиха тази версия, а през днешния ден изпратиха и намерено писмо до основния прокурор Иван Гешев. В него показват, че някои от изказванията на управляващите в Чешката република се базират на неточна или погрешна информация и отхвърлят взривените там материали, благосъстоятелност на ЕМКО, да са били планувани за реекспорт в Украйна. Отхвърлят и изказванията, че гърмежите е трябвало да станат отвън територията на Чехия.

Подчертават също, че не знаят какви други наличия е имало в складовете на чешката компания " Имекс ". От ЕМКО са изпратили и писмо до ръководителя на ДАНС, в което му оферират среща, на която да му дават цялата информация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР