Москва обяви днес, че затваря бюрото на германската радиотелевизионна компания

...
Москва обяви днес, че затваря бюрото на германската радиотелевизионна компания
Коментари Харесай

Москва затваря бюрото на Дойче веле в Русия

Москва разгласи през днешния ден, че затваря бюрото на немската радиотелевизионна компания " Дойче веле " в Русия. Това се споделя в изказване на съветското външно министерство, представено от ТАСС. Решението е в отговор на възбраната за лъчение на телевизия Ар Ти Де Е в Германия.

Русия планува като ответни ограничения и " анулирането на акредитацията на всички чиновници на съветското бюро на " Дойче веле " и задействане на развой по правене на лист с представители на държавни и публични структури от Германия, " свързани с ограничението на излъчването на Ар Ти Де Е, както и с друго оказване на напън върху съветската медия ". На тези лица ще бъде неразрешено влизането на територията на Русия. " Не се планува издание на листата ", се показва в изказването. В рамките на плануваните от Москва ограничения е включено също иницииране от способените органи на Руската федерация на процедура за признание на " Дойче веле " за задгранична медия, изпълняваща функционалностите на задграничен сътрудник ".

На съответния стадий от използването на ответните ограничения съветската страна планува също преустановяване на сателитното и друго лъчение на " Дойче веле " на територията на страната. " Информацията за идващите стадии от ответните ограничения ще бъде оповестена навреме ", прибавя съветското външно министерство.

Германският медиен регулатор забрани през вчерашния ден излъчването на телевизия Ар Ти Де Е на немски език в Германия, заради неналичието на подобаващ лиценз. В изказване на регулатора се споделя, че малкия екран нито е получила, нито е подала молба за сходно позволение, по отношение на което нейното лъчение в директен ефир, в интернет, посредством мобилното приложение Ар Ти Нюз, а също по този начин посредством сателит " е належащо да бъде прекъснато ". Руското външно министерство дефинира стъпката на немските управляващи като " неприятелска ", отбелязва Ройтерс.

Руското външно министерство уточни, че решението на немските управляващи принуждава Москва да прибегне към ответни ограничения във връзка с упълномощени в Русия немски медии, а също по този начин интернет медиатори, които безпричинно са изтрили сметките на телевизия Ар Ти Де Е от платформите си.

Германската радиотелевизионна компания " Дойче веле " сподели през днешния ден в отговор на решението на Москва, че се трансформира в пионка и че отношението в този момент към нея в Русия е като към това към медиите в автократични страни. Според малкия екран ограниченията от страна на Москва са безспорна несъразмерна реакция. " Официално протестираме против тази неуместна реакция на съветското държавно управление и ще предприемем правни дейности ", добави медията.

Германското държавно управление пък дефинира възбраната на " Дойче веле " в Русия като неприемлива.

Основан през 2005 година като " Раша Тудей " ( " Russia Today " ), съветският държавен ефирен канал Ар Ти се разрасна с телевизионни стратегии и уеб страници на голям брой езици, в това число британски, френски, испански, немски и арабски, показва Франс прес.

Считан за агитационен инструмент на Кремъл в интернационален проект, той провокира дискусия в няколко страни. Ар Ти споделя, че програмата ѝ на немски език способства за многообразието на отзиви в Европа, показва ДПА.

" Дойче веле " е немски държавен новинарски канал, излъчващ 24 часа и финансиран от федералния бюджет. Той има стратегии на немски, британски, испански и арабски.

Конфликтът идва на фона на възходящо напрежение на Русия със Запада към Украйна, което е първи тест за политическите връзки сред Берлин и Москва след заемането от Олаф Шолц на канцлерския пост през декември.

Кремъл разгласи по-рано през днешния ден, че визитата на Шолц в Москва е на дневен ред, само че датата ѝ още не е доказана.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР