Москва не се чувства самотна в политически план и е

...
Москва не се чувства самотна в политически план и е
Коментари Харесай

Лавров: Русия е убедена, че постъпва правилно

„ Москва не се усеща самотна в политически проект и е уверена, че постъпва вярно във връзка с Украйна ”. Това съобщи външният министър Сергей Лавров по време на брифинг с съветски и непознати медии във връзка настоящата интернационална конюнктура.

Русия целесъобразно отстоява ползите си в обстановката с Украйна, счита Лавров. Според министъра Русия няма да разреши ползите ѝ да бъдат непрекъснато накърнявани, предава БГНЕС.

„ Западът слуша Русия, само че не я чува. Повечето страни схващат претекстовете на Москва за провеждането на специфичната интервенция, само че са принудени да поддържат политиката на Запада ”, съобщи в четвъртък съветският външен министър Сергей Лавров в изявление за съветски и задгранични медии.

„ Въпросът е, че ни слушат, само че не ни чуват. И по всевъзможен метод се пробват да ни наложат своето схващане за това по какъв начин да живеем в Европа ", сподели той. Сигурен съм, че светът се вслушва в Русия. Доколко ни чуват, към този момент ми е мъчно да кажа. Мисля, че множеството от тях схващат защо става дума, само че са принудени да се подчиняват на най-жестокия, най-бруталния деспот ", добави Лавров.

Той упрекна западните политици, че обмислят нуклеарна война една седмица, откакто Москва стартира нашествието си в Украйна.

„ Бих желал да отбележа, че концепцията за нуклеарна война се върти непрекъснато в главите на западните политици, а не в главите на руснаците ", съобщи Лавров в отговор на въпрос на американски публицист.

„ За всички е ясно, че третата международна война би могла да бъде само нуклеарна. Но, обръщам внимание, че концепцията за нуклеарна война се върти непрекъснато в главите на западните политици, а не в главите на руснаците. Затова ви убеждавам, че няма да позволим тези провокации да ни изкарат от равновесие, само че в случай че против нас стартират действителна война, тогава, евентуално, би трябвало да помислят за това хората, които кроят такива проекти. А съгласно мен такива проекти се вършат “, добави министърът.

Западът демонстративно приказва, че разполага с нуклеарни оръжия, приказва за нуклеарна война, с цел да държи обществеността в напрежение и да поддържа русофобията, сподели още Лавров.

Руската военна теория дефинира изискванията за потребление на нуклеарни оръжия и няма ескалация в името на деескалацията. " Имаме военна теория, в която са разказани параметрите и изискванията за потребление на нуклеарни оръжия. Нямаме никаква ескалация в името на деескалацията, както се пробват да ни вменят западните анализатори. Но в този момент се приказва за нуклеарна война. И ви апелирам да се вгледате доста деликатно в направените изказвания и в лицата, които ги вършат ", сподели съветският външен министър.

Според него, решение по обстановката в Украйна ще бъде открито.

„ Условията, които за нас са минимални, са ви добре известни. Те се разискват, в това число в диалози с украинската страна, както беше в Гомел и както би трябвало да се случи през днешния ден ", сподели той.

Лавров съобщи, че няма подозрение, че по време на договарянията украинската делегация получава сигнали от Вашингтон. " Украинският екип още веднъж откри някаква причина да отсрочи тези договаряния. Със сигурност те получават указания от Вашингтон, в това няма подозрение. Тази страна е изцяло несамостоятелна ", счита той.

Украинската делегация е дала обещание по време на новия кръг от договарянията да показа завършена позиция. " Ще ви припомня още един път, тъй като някак си се оказва, че се пробвам да обясня, само че те още веднъж ми задават въпроси, като че ли не са чули отговорите ми. Готови сме за договаряния ", съобщи Лавров в отговор на спомагателен въпрос от английски публицист.

Той означи, че когато украинският президент Владимир Зеленски е изискал договаряния, съветският президент Владимир Путин незабавно се е съгласил и е изпратил делегация. " Тогава президентът Зеленски промени решението си, евентуално американците са му споделили да не бърза ", счита Лавров. След това украинската страна реши да пристигна на договарянията, само че не пристигна в уговорения ден, а ден по-късно, Русия изчака и договарянията се състояха.

Той отхвърли да прави прогнози за интервала след договарянията, които още не са почнали.

Всички спорове приключват със съглашения, само че това не зависи от Русия, добави Лавров. Русия още един път удостоверява, че е подготвена да договаря за Украйна, акцентира той.

Руската федерация е уверена, че нервността ще отмине, а Западът " ще я преодолее ", сподели министърът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР