Москва не признава опитите на Вашингтон да предяви незаконни претенции

...
Москва не признава опитите на Вашингтон да предяви незаконни претенции
Коментари Харесай

Вашингтон иска незаконно да сложи ръка на над 1 млн. кв. км морска територия в Арктика и Берингово море: Москва

Москва не признава опитите на Вашингтон да предяви противозаконни искания на над един милион квадратни километра морска територия, в това число в Арктика и Берингово море, съобщи съветското външно министерство.

Руски представители осведомиха за това Съвета на Международния орган по морското дъно.

Съветът сега заседава в Кингстън, Ямайка, и работи според Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право от 1982 година (UNCLOS).

Съединени американски щати " едностранно се пробват да понижат площта на морското дъно, която е под юрисдикцията на Органа, а оттова и на цялата интернационална общественост ", се споделя в изказване на съветското външно министерство.

Държавният департамент на Съединени американски щати разгласи плана си за " уголемен континентален шелф " през декември 2023 година, като претендира за пълномощия на към един милион квадратни километра отвън териториалните си води. Конвенцията на Организация на обединените нации за морско право (UNCLOS) разрешава предявяването на морски искания на разстояние до 200 морски благи (370 км) от брега в международния океан.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР