Москва каза, че мащабът на военната дейност на САЩ и

...
Москва каза, че мащабът на военната дейност на САЩ и
Коментари Харесай

Москва: Военната дейност на САЩ и други страни от НАТО в Арктика се разраства

Москва сподели, че мащабът на военната активност на Съединени американски щати и други страни членки на НАТО в Арктика сега се разраства, съобщи Ройтерс, като се базира на съветското външно министерство.

ТАСС цитира изказване на високопоставения представител на ведомството Николай Корчунов на пленарно съвещание по време на научнопрактическата конференция " Далечният изток и Арктика: стабилно развиване ".

" Продължава активизирането на военните действия на Съединени американски щати и други страни от НАТО в Арктика, а и в други райони, които не са арктически. Увеличава се капацитетът им в северните географски ширини, както и мащабът на провежданите там учения ", съобщи Корчунов.

В ръководеното от Норвегия учение на НАТО под наслов " Северен отговор "  участват 13 страни. То би трябвало да продължи до 14 март на териториите на Норвегия, Швеция и Финландия.
Дипломатът уточни, че сходен курс на алианса на милитаризация на района " свидетелства къде е ориентиран методът на страните от Запада с територии в Арктика - към борба, опълчване, ограничение, както и към поощряване на силовите сюжети за гарантирането на техните ползи в Арктика във щета на други страни ".

Същевременно той акцентира, че участието на Финландия в НАТО и идното присъединение на Швеция към алианса носи заплаха от ескалация на напрежението в Арктика.

" Не би трябвало да пропущаме обстоятелството, че с присъединението на Финландия и Швеция в НАТО към този момент са всички страни членки на Арктическия съвет като се изключи Русия. Това, несъмнено, би довело до милитаризация на Арктическия район и би повишило военнополитическото напрежение в най-северните ширини ", сподели още Корчунов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР