Москва и Белград обсъждат възможността за включването на Сърбия към

...
Москва и Белград обсъждат възможността за включването на Сърбия към
Коментари Харесай

Путин: Обсъждаме включването на Сърбия към „Турски поток“

Москва и Белград разискват опцията за включването на Сърбия към строителството на газопровода „ Турски поток “.

Това съобщи съветският президент Владимир Путин след договарянията в Москва с гостуващия сръбски държавен глава Александар Вучич.

„ Обсъжда се въпросът за включването на сръбските сътрудници към осъществения от „ Газпром “ план за построяването на нов маршрут за доставки на енергоносители „ Турски поток “, означи той. Според него Сърбия може да стане значимо звено в преноса на газ за Европа.

В хода визитата Русия и Сърбия подписаха ремонти към междуправителственото съглашение, отменяйки възбраната за реекспорт на съветски газ.

Протоколът за импортираните ремонти бе подписан в наличието на президентите Владимир Путин и Александар Вучич.

По-рано " Газпром " в отговор на условие на Еврокомисията даде обещание да обезпечи свободни потоци на газ на европейския пазар.

Според съществуващото съглашение Русия доставя на Сърбия газ до 5 млрд куб. метра годишно за интервала 2012-2021 година. Както се отбелязва в материалите за руско-сръбските договаряния, „ Газпром “ от 2018 година “ ще усили с 15% доставките на газ за Сърбия. Тази година доставките са нарастнали с 26%, надхвърляйки равнището от 2 млрд куб. метра.

Путин означи също, че на сръбския пазар сполучливо работят и други съветски енергокомпании. " Газпромнефт " продължава модернизацията на най-големия в района холдинг " Нефтената промишленост на Сърбия ", като в този план към този момент са вложени 3 млрд $. " Лукойл " има мрежа от 115 бензиностанции и две нефтобази. Концернът " Силови машини " е подготвен да се включи в техническото преоборудване на редица енергийни обекти в Сирия.

Двамата президенти се стопираха и на политически въпроси, по-специлано на косовския въпрос. Москва ще поддържа всякакво взаимноприемливо решение сред Белград и Прищина за Косово, съобщи съветският президент Владимир Путин пред публицисти след договарянията му в Москва със сръбския президент Александар Вучич, който е на посещаване в Москма.

По думите му съветската страна изхожда от това, че ситуацията там би трябвало бъде контролирано посредством разговор сред страните в сходство с резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Спирайки се на ситуацията на Балканите, която е била разисквана на срещата, Путин акцентира, че „ Русия е заинтересувана в стабилизиране на ситуацията в този район, в развиването на взаимноизгодни връзки с всички балкански страни ".

Освен това Путин е „ удостоверил пред Вучич, че съветската страна ще продължи да оказва поддръжка на Сърбия за обезпечаване на суверенитета и териториалната й целокупност ". /ТАСС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР