Москва дължи обезщетение от 10 000 000 евро на Грузия.

...
Москва дължи обезщетение от 10 000 000 евро на Грузия.
Коментари Харесай

Грузия осъди Русия в съда за правата на човека в Страсбург

Москва дължи обезщетение от 10 000 000 евро на Грузия. Европейския съд за правата на индивида е осъдил Русия за нарушение на няколко члена от Конвенцията за правата на индивида. Грузинците ще получат компенсации поради групово експулсиране, за нелегално отнемане от независимост и за изтезанията и нечовешкото отношение.
Нарушенията от страна на Русия са осъществени през 2006 година, когато доста грузинци са били арестувани и експулсирани. Голямата камара на Европейския съд за правата на индивида постанови през днешния ден Русия да заплати 10 000 000 евро на Грузия по групов иск на 1500 грузински жители. Повечето от тях ще получат по 2000 евро поради нарушение против тях на член 4 от Протокол 4 към Конвенцията за правата на индивида, който не разрешава груповото експулсиране. Други ще получат от 10 000 до 15 000 евро поради нарушение на член 5 от конвенцията за нелегално отнемане от независимост и на член 3 за възбрана на изтезанията и нечовешкото отношение.

Съдът остави на Грузия да разпредели парите сред пострадалите, като процесът ще бъде следен от Комитета на министрите на Съвета на Европа, оповестява Сега.

Делото се точи пред съда в Страсбург от 2009 година Малка камара от 7 съдии се произнесе през 2014 година, че Русия е нарушила конвенцията. Но тогава тя не бе в положение да дефинира компенсацията и прикани двете страни да показват вижданията си за размера му. Те не съумяха да се спогодят. Тъй като се отнасяше до междудържавен спор, делото бе пратено в Голяма камара от 17 съдии.

Европейският съд за правата на индивида работи от 1959 година в Страсбург и до момента се е занимавал единствено два пъти с междудържавни разногласия. Първият е " Кипър против Турция ", а вторият този на " Грузия против Русия ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР